Как да управляваме личните си финанси правилно?

По последни данни, все повече млади хора задлъжняват на различни финансови институции и това се дължи на няколко основни фактора, които влияят на днешното съвремие. От една страна всички се опитват да са в крак със съвременните технологии, а времето ни принуждава едва ли не да ги използваме. Много от младите хора не успяват да заделят нито лев. Всяка стотинка от заплатите им изчезват за всички месечни разходи, включително и за неща, които не са толкова необходими.

Така в един момент когато се появяват бързи възможности за потребление на пари назаем или стоки на изплащане, голяма част от младите хора се възползват от тях.

Всъщност живеенето на кредит не е нещо ново. Може би за българските географски ширини е, но в западните държави повечето потребление се извършва посредством кредитни карти.

Бавно, но сигурно този модел се пренесе и на нашите ширини, но с тази разлика, че българските потребители нямат културата да управляват правилно кредитите си. Като че ли си мислят, че тези пари са им подарени и разполагат със средствата си по същия начин, без да предвиждат, че трябва да правят вноски по заема си. Така се получава, че в един момент не съумяват да обслужват кредита си и изпадат в задлъжняване.

Ето защо на пазара се появиха и много мобилни приложения, които ни помагат да следим и управляваме финансите си правилно. Това от части помага на страни като нашата, в които няма заложено финансово образование и съответно този тип култура сред населението е много ниска, да се справи правилно с личния си бюджет.

Едни от основните съвети, които мога да ви дам е да разпределяте правилно бюджета си. Оставяйте винаги пари за наем и сметки, а ако имате кредит, гледайте вноската по него да не надвишава повече от 30% от заплатата ви.

Така поне ще сте сигурни, че ще можете да се справите с ограничените си финанси.

Google+ Comments