Черната муха – войник на Nasekomo

Насекомо – с какво асоциирате думата? Напоследък аз я свързвам с черна муха – войник, която е известна и като black soldier fly. Латинското ѝ име е Hermetia illucens. Тя не се среща в ширините ни, а обитава определени райони, обикновено ненаселени с хора. Освен чрез своите териториални предпочитания, те са специални и защото могат да спомогнат за наболелите проблеми на човечеството ни с прекомерните хранителни отпадъци и с неправилното използване на ресурсите.

Този вид насекоми мухи или по-скоро техните ларви са ценни за хората. Ако бъдат отглеждани в чисти условия, могат да спомогнат например, за да осигурят достатъчно протеини за изхранване на населението и животните. За правилния им живот са необходими високи градуси на околната среда. Затова в страните с топъл и влажен климат има доста отворени ферми от типа BSF farm. Също така им трябва храна като бирена мая и пшенични трици. Разбира се, нуждаят се и от вода. Това ги прави изключително чисти и от тях се произвежда протеин от ларви.

За какво ни служи той? Ето какво открих аз. Крайният резултат е в три продукта. Протеиновото брашно се използва като храна за домашни любимци и като заместител на рибното брашно. От ларвите на черна муха – войник се постига и масло, подходящо за храна на други животни, както и за олио, заместващо палмовото и соевото. Третият продукт е почвен подобрител (органична тор).

Възможността за използването на черни мухи – войници в помощ на хората тепърва ще се развива. Англия, например, разполага с ферма за отглеждане на черна муха – войник в сърцето на Лондон. Ферми за насекоми има също така във Франция и Нидерландия. Концепцията за създаване на ферма за отглеждане на ларви в България е на французина Xavier Marcenac (Ксавие Марсенак). Заедно със съпругата си Олга и Марк Болар създава компанията Nasekomo (Насекомо). Тя вече е стартирала с дейност по разработване на подходяща технология и техника за отглеждане на черна муха – войник. А съвсем скоро предстои и от отварянето на малко демонстрационно производство в близост до село Лозен.

В производствения процес мухите са съвсем малко. Това означава, че ще се използват само ларвите за получаване на чист протеин, който вече разбрахте за какво се използва. Идеята е много био и мисля, че има широко поле за развитие, тъй като пазарът не е пренаситен. Особено ме радва мисълта, че страната ни чрез Nasekomo и неговите създатели ще се определя като доайен в сферата и ще е домакин на кръгово производство без отпадъци и миризми.

Google+ Comments