Правилото за благотворителност

Управлението на личните ни финанси често е трудна и сложна задача. Понякога успяваме да спестим повече, друг път пък едвам свързваме двата края. Причините са много, но водещата е заплата, която получаваме, съпоставена с разходите и цените в страната, в която живеем. Въпреки това обаче успяваме ли да спазим и още едно финансово правило – да заделяме достатъчно за благотворителност?

Всички знаем за богатите хора, които са филантропи и подкрепят значими човешки каузи. Знаем и че и държавите и световната политика включва дарения и мерки за нуждаещите се и за уязвимите групи. В такъв случай, то ние обикновените хора, които сме в средната класа, дали е необходимо да заделяме допълнително от иначе не многото ни доходи, по това направление?

При разговор с мои познати отговорът не бе еднозначен, а взе превес и емоционалното. Всъщност приятелите ми подпомагат определени каузи, които са ги трогнали. Такава може да се появи веднъж в месеца или дори повече. Често обаче е и няколко пъти в годната. Така че разпръснато по бюджета, все пак се оказва, че има определен процент за благотворителност. И аз се радвам.

Но моята философия е да следвам правилото и всеки месец да заделям от 5 до 20% за подкрепа на различни хора или институции в нужда. Тук аз самият имам ангажимента да си намеря къде точно да инвестирам средствата си, така че да бъдат най-полезни. Разбира се, и при мен надделява емоцията и вътрешното усещане. Но важното е, че предприемам действие.

Според мен както оставяме бакшиш в заведението, на куриера, в магазина, то така трябва да се научим и по малко да даряваме. Това е наше задължението като човешки същества. Ако все пак не разполагате с финансови средства, то време или труд би помогнал. От значение е желанието да се помогне.

Google+ Comments

2 thoughts on “Правилото за благотворителност

  1. Ideqata e mnogo dobra ama trqbva da vdignat zaplatite. Na zapad horata mogat da otdelqt nie tuk trqbva oshte da porabotim za da gi stignem

  2. Аз пък мога да кажа, че дори по 10 или 20 лв отделям всеки месец за някоя кауза, може да нямам много, ама за някого и това е много.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *