Как да се справим с бюджета по време на криза

Предполагам, че сте чели доста материали по темата за регулиране на семейния бюджет в положение на криза. Днес обаче искам да ви споделя моя подход за справяне и разпределяне на паричните средства. Ще се опитам да наблегна на малките неща, които ни костват най-много финанси и които ни поставят в неудобни положения.

Първото и най-важно условие е да се действа с предварително подготвен график на най-необходимите харчове. Тук има няколко основни момента. Като ви споделям да подготвите график, имам предвид и да го спазвате. Ще се получи много неприятно, ако отделите солидна част от времето си за разпределение на паричните си средства и не спазвате собствените си препоръки. От изключителна важност е да отбележите и какво смятате за необходим разход и кое е второстепенен такъв. Така например към абсолютно задължителните ви разходи трябва да попаднат сметките за ток, вода, интернет, телевизия, транспортни разходи и храна. След това преценете от какви препарати и други пособия за домакинството имате нужда. Накрая оставете всички останали покупки, услуги, процедури и прочие.

Отправям истински апел към вас да намалите използването на разплащателната си карта. Може да ви се струва странно, но пари, които не се виждат, се харчат много по-лесно. В момента всеки един от нас разполага с безконтактна карта и я използва всекидневно – за закупуване на кафе, фреш, закуска. Именно тези дребни ежедневни разходи оказват неблагоприятно влияние върху целия ни бюджет. Те са цяло едно перо. Ако не ми вярвате, то направете си експеримент – в продължение на един месец отбелязвайте всекидневните си разходи, които ви се струват незначителни. Ще останете изненадани. За себе си установих, че на месец отделям по около 200 лева за кафе, дъвки, барчета, сокове, бонбони, солети и какво ли още не. Погледнато реално, сумата за закупуването им е нищожна, но когато се превърне в тенденциозно явление, се натрупва и оказва цялостно влияние.

Необходимо е да бъдем прецизни при управлението на финансите си, особено във времена на криза. Ето защо всяко едно наше действие трябва да бъде премислено и обосновано.

Google+ Comments