Тайната на успеха според Jay-Z

Фенове ли сте на рапа? Дали харесвате този стил музика, или пък смятате gangsta life style-а за клише, едно е сигурно – чували сте поне веднъж за Jay-Z. Той е считан за една от иконите на хип-хопа и е пример за финансово успешен предприемач. Освен добър изпълнител и музикален продуцент, той се занимава с мода, видео игри и е акционер в отбора от NBA Brooklyn Nets.

Както повечето рапъри Jay-Z също е израснал в нищета и е претърпял много лишения, за да достигне до самия връх. И макар да пее, че има „99 problems”, то явно е успял да се справи с тях и да открие тайната на успеха и продуктивността.

В различни медии и в официалните си профили в социалните мрежи, Jay-Z споделя, че един от ключовете към успеха е добрата памет. В неговия случай е разбираемо, защото му се налага да помни огромни и многобройни текстове или такива, които му хрумват на момента и трябва да незабавно да запише. Ето защо той не излиза без лист и химикал в джоба си. Когато се прибере вкъщи преписва всичко в специален бележник. Jay използва и малка хитринка, с която тренира паметта си – всеки ден се стреми да бъде съсредоточен и да запомни все повече от записаната информация.

Освен да тренира паметта си, рап звездата обича да експериментира, като прави колаборации с професионалисти в различни области. Тези нестандартни партньорства подпомагат продуктивността на Jay-Z, и както самият той споделя, развиват положително много успешни проекти.

Каквото и да си говорим обаче, зад всяка иновативна идея стои добре планиран бюджет за нейното реализиране. В тази връзка Jay-Z споделя, че от много млад му се е наложило да се научи как да разпределя финансите си. Според него е ценно да знаеш колко можеш да изхарчиш и колко можеш да възстановиш от изхарченото. Другото важно нещо е, винаги да имаш готов план за действие в случай, че проектът не е успешен.

Jay-Z смята, че най-важното е човек да бъде достатъчно смел да рискува, да опитва нови неща и да не се страхува от провал. Всичко в този живот се постига, ако се прави със страст, любов и желание.

Google+ Comments