Защо да публикуваме обяви за работа на собствения си сайт

600-Secrets-to-Writing-a-Great-Job-PostingПредставете си, че си търсите нова работа. Кое е първото нещо, което ще направите? Предполагам, че ще прегледате сайтовете за публикуване на обяви, ще попитате няколко приятели дали могат да ви препоръчат дадена фирма и ще започнете да търсите нещо подходящо именно в сферата, в която ви интересува. Най-лесният начин за последното е, като влезете в няколко корпоративни сайта на водещи фирми от определен бранш и видите какво има публикувано. Подобно действие е полезно не само за вас, но и за всеки евентуален работодател.

От една страна, вие виждате дали и какви свободни позиции има точно в определена фирма. Ако тя се ползва с добър имидж сред обществото и сте чували добри отзиви за работата там, веднага ще кандидатствате. Понякога тези обяви не се разгласяват на други места. Ако в последствие се свържат с вас – добре. Ако ли не – продължавате да се оглеждате и за други опции. Нищо не сте загубили, като се пратили своето CV.

От друга страна, същият този работодател печели от вашето посещение на сайта му, защото: вие му генерирате допълнителен трафик, което е полезно за всеки сайт. Освен това е лесен начин  за генериране на ново съдържание в сайта чрез обновяване на обявите за робата. Полезното за същият този работодател е, че когато разпространява новината, че търси нов служител, ще използва собствения си сайт като платформа, а не чужд. По-добре е да даваш линк към твоясайт.бг отколкото към jobs.bg или някоя друга външна платформа. Такова популяризиране на новината може да става чрез социалните мрежи, чрез мейл кампания и др. Допълнителен плюс е събирането на база данни и кандидати за работа, с които всеки HR лесно би могъл да се свърже дори за бъдещи свободни позиции.

Като се замисля, толкова много ползи могат да се извлекат само от натискането на един бутон “publish” с набрана обява за него. Съветвам администраторите на корпоративни сайтове, включително на такива на банки, да обмислят думите ми.

Google+ Comments