По въпроса за заплатата при интервю за работа

Днес що повдигна една много деликатна тема за разговор. Тази за месечното ни заплащане и как да договорим такова, когато си сменяме работата.

В банковия сектор нещата са малко по-лесни. При нас има ясна структура и макар цифрите да варират, горе-долу се знае за каква длъжност колко пари се получават. Особено за касиерите и консултантите 😉

Представете си обаче, че сте на интервю за работа каквато не сте вършили до сега или е за ново ниво в йерархията, за което не знаете колко е нормално да се получава. Секторът на дейност също ви е непознат или ви е познат, но твърде бегло. Как ще постъпите?

Има няколко основни грешки, които хората допускат. Казвам ви го, защото съм се интересувал и съм разговарял по темата с приятели HR-и. Ето какво съветват те:HumbertSalaryNegotiations00

  1. Не повдигайте темата за заплатата още по телефона. Може да звучи логично за някои от вас, но наистина има хора, които правят тази грешка. Една позната ми разказа следното. Когато наскоро набирали нови кадри за фирмата им, единият кандидат още докато се разбирали по телефона за ден и час за интервюто, подметнал “Ама нали няма да получавам под еди-каква-си сума, защото в момента взимам еди-колко-си толкова?”
  2. Нека въпросът за заплатата не е първият, който лично да зададете по време на интервюто за работа. Ако всичко мине добре и ви попитат дали имате някакви въпроси, поинтересувайте се за колегите, задълженията ви, дали се налага извънработно време, има ли командировки, колко дълго продължават и т.н. Бъдещото си заплащане се обсъжда най-накрая.
  3. Ако директно ви попитат за сума, не казвайте. С това не всеки ще се съгласи, но според мен темата с месечното възнаграждение е нещо, което бъдещият работодател трябва да повдигне. Все пак той ще ви я изплаща. Ако вие назовете някаква цифра, може да се ощетите без дори да разберете.

И съгласно тези основно допускани грешки, то най-добрата стратегия е следната: по време на интервю за работа се покажете в най-добрата си светлина. Изтъкнете предимствата и уменията си като специалист, за да изпъкнете сред останалите интервюирани. Покажете заинтересованост за самата компания и естеството на работа. Оставете отсрещната страна да повдигне темата за парите, защото ако сте се представили добре – това вероятно ще се отрази и на цифрата. А ако нещо не ви допада в предложението – кажете го без да се притеснявате.

Google+ Comments