Срещу правилата

123Продължавам с представянето на някои от най-необичайните банки по света. Виж как го правят другите и прави всичко наобратно – това е девизът и принципът, от който са се ръководили създателите на една от най-нестандартните в света банки –  ING Direct. Без какво не може да мине всяка средностатистическа уважаваща се банка – без касиери, без банкомати, без такси за услуги, без офиси и работа с чекове и в брой, минимален размер на депозита, високоплатени мениджъри, натрапчиви безадресни реклами, красноречиви финансови анализатори…

Ако изтриете всеки един пункт от този списък, ще получите портрета на интернет гиганта ING Direct. Само за пет години от откриването й в САЩ (през 2000 г.) институцията успява да привлече 3.5 милиона клиенти с депозити в размер на 40 милиарда долара. Всеки месец виртуалната машина за пари се разраства с нови 100 000 клиенти и с по 1 милиард долара депозити.

В ING Direct няма нито клонове, нито банкомати, нито чекови книжки, нито кредитни карти. Нищо излишно – само лесни за разбиране продукти, в банката има само един вид спестовна сметка и един – разплащателна. Минимални такси и комисионни също няма. Но най-важното е, че институцията предлага на клиентите си действително изгодна лихва – 4.5 % годишно вместо средната за индустрията 0.46. Общуването с клиентите се извършва главно по телефона и по интернет – 70 % от контактите се извършват по този начин. Естествено отначало клиентите били доста резервирани към този начин на комуникация и предпочитали да посещават лично централния офис, защото смятали, че това е най-сигурният знак, че банката наистина съществува. За компенсация на изминатото разстояние президентът на фирмата лично черпел посетителите с кафе и отговарял на въпросите, които ги вълнуват. Осъзнавайки необходимостта от физическото присъствие на банката за клиентите, той решил да създаде точки за контакт под формата на кафенета.

Със сигурност обаче не това е ключът, който е отвел към успеха тази спореща с традиците институция. А по-скоро трайната стратегия в предоставянето на услуги, които не стимулират клиентите да харчат, а да спестявата.

 

Google+ Comments