Най-интересните банки в света

kofeКафе, сирене, автобус и фън шуи… Сигурно ще ви се стори странно начало, като имате предвид тематиката на блога ми, но се оказва, че всички тези изредени неща под една или друга форма имат отношение към банките. Решил съм днес да започна, а в следващите си материали да продължа темата и да ви разкажа за някои от най-интересните и оригинални банки в света.

Защото само на пръв поглед изглежда, че банките са едни посредствени и еднотипно уредени места, които могат да привлекат клиенти единствено с обещания за по-ниски лихви при кредитите или по-високи за влоговете. Е, ако трябва да сме честни, у нас май наистина е така – повечето банкови клонове си приличат като две капки вода. Но… по белия свят има финансови институции, които са истински творци.

Започвам от руската столична банка Starbucks  и откритието на нейните сътрудници, че ако си упорит в алхимичните занимания, кафето може да се превърне в пари. В резултат от този “научен” експеримент се случва откриването на кафене в едно от отделенията на банката, ситуирано на Смоленския площад в Москва.

Тъй като това събитие е доста прясно – от септември миналата година, – да се говори за успех, е още много рано. Така или иначе според специалистите тази симбиоза няма как да не доведе до ползи и за двете страни – мощният поток от посетители на Starbucks със сигурност ще повиши разпознаваемостта на бранда “Откритие”, както се казва кафето, а пък защо не пък отпускащата и приятна обстановка в кафенето да не доведе до увеличаване на средната сума на чековете.

Какво ще се случи, с пълна категоричност ще покаже времето – но тази практика съвсем не е нова и на Запад, където вече е пробвана, тя дава главоломни резултати.

 

Google+ Comments