Рискувайте, докато сте млади

Колкото по-млад е човек, толкова по-смел е!

Вижте малките деца например – те безстрашно се впускат в разузнаване, опитване и изпробване на всичко, до което се докопат. Хвърлят се в дивото без въобще  да мислят за последствията. Бунтарството на тинейджърите също показва колко по-нисък е техният прага на безпокойство. Младежите изпитат потребност да се излагат на опасности и да покачват адреналина си – тогава се качват и натискат педалите на автомобил или мотор заbigstock-Risk-Taking--vector-illustrat-33998462-[Converted] първи път, тръгват да скитат по горите и да изкачват върхове, насочват се към по-екстремни спортове и опитват какво и не.

Оказва се, че колкото по-млад е човек, толкова по-склонен е да взима рисковани решения. Тук искам специално да уточня разликата между рисковано и необмислено решение. Защото може да сте премисляли нещо отново и отново в главата си, да осъзнавате колкото голям процент риск съдържа то и да сте готови да поемете отговорността… но може и да сте решили нещо импулсивно и без въобще да го премислите, а после да си понасяте последствията за това решение. Усещате ли разликата?

Моят личен съвет е да премисляте нещата и да рискувате, докато сте млади и няма какво толкова да загубите. Когато времето постепенно ви повлече, ще усетите един непрестанно нарастващ страх от провал. Тогава ще ви се иска все по-малко и по-малко да извършите нещо рисковано и някои от отдавнашните ви мечти ще си останат именно мечти. Няма да отидете на онова пътувани, което толкова отлагате. Няма да посетите онзи курс по чужд език, на който все се каните. И няма да се научите да работите с Photoshop или която и да е друга по-сложна програма… и то от страх!

Животът постепенно ще ви притисне и ще усетите, че ви е по-удобно да работите за някой друг вместо да започнете свой собствен бизнес. Няма да изтеглите кредит, за да стартирате собствен бизнес. Ще си мислите, че вече е късно за подобни важни стъпки. Ще се окаже по-лесно за останете в града, в който сте израснали, вместо да се установите на друго и може би по-добро място. Ще останете на сегашната си работа от притеснение, че ако я напуснете, няма да си намерите друга. Ще залагате все повече и повече на сигурното. А има не един и два момента в живота, когато наистина си струва да рискуваш!

Google+ Comments