Работа в банка или работа в ресторанти Happy – мнението на един банкер

Ти си млад човек, който се чуди по какъв път да поеме в живота си? Тепърва се сблъскваш с ежедневните трудности на възрастните и изпитанието, наречено пазара на труда. Разчиташ на доброто си образование и се надяваш то да е достатъчно, за да си намериш място по небето, или все още си студент, който не си и получил дипломата?

Във всеки случай ти липсва достатъчно опит, защото си на 20 години, а работодателите търсят хора с 30-годишен стаж… Ти пък искаш работа, на която хем да натрупаш достатъчно опит, хем да си докарваш добри пари. Повечето младежи в подобна ситуация си мислят, че банките са перфектните институции, където желанията им ще се сбъднат и лесно и бързо ще уредят живота си. Дали е така обаче и има ли препъни камъчета по пътя?

1453Отговорът е „Да“! Нека ви представя работата в банка такава, каквато е в действителност. Тук действа законът на бюрокрацията, което си има и положителни, и отрицателни страни. Хубавото е, че имаш строго определено работно време – от 9.00 до 17.00 например. Уикендите по никакъв начин не си обвързан служебно, нито през празниците. Офисите са подредени, чисти и представителни (все пак там се посрещат клиенти!). Средата е приятна и напрежението е по-ниско, отколкото в други фирми.

Неприятната страна на работата в банка се изразява в следното: служителите започват от най-ниското стъпало – като стажанти, касиери или консултанти. Заплатите при тези три длъжности не са никак високи. Да кажем, че са нормални, но също така са и фиксирани. За да ви повишат, трябва да сте работили определен брой години в конкретната институция, да сте натрупали достатъчно стаж и, разбира се, да се открие свободно място. Случвало се е при нас да дойде стажант, който работи 3 месеца на пълен работен ден и за доста ниска заплата. След това стажът му просто изтича и той си тръгва. От нашите „Човешки ресурси“ казват, че няма свободна позиция и това е! Няма значение колко кадърен си и колко силно желание имаш за работа – щом няма свободно място за теб, няма и това е! При повишенията е същото – ако не се открие друга позиция, оставаш си на същата, докато не се освободи такава и дори тогава няма гаранции, че именно ти ще бъдеш повишения. В един момент стигаш и стъкления таван, след който просто няма мърдане.

Внимателно решете, скъпи млади хора, дали ви се захваща с работа в банка. Веднъж подпишете ли трудовия си договор, да знаете, че работата и заплащането са ви сигурни, но ежедневието ви протича монотонно, а промяната настъпва поне след няколко години. Имате ли необходимото търпение да чакате толкова дълго време?

Каква е алтернативата, към която да се ориентирате?

fit_431_304Ако сте по-динамична личност, която обича движението и предизвикателствата, препоръчвам ви да си изберете друга професионална сфера. Да си журналист не е лошо, но свободното време при журналистите е дефицитно, те са прекалено обвързани с работата си и тя отнема от личния им живот. Програмистите и инженерите изкарват добри пари, но мозъците им понякога изпушват. Мен пък винаги ме е привличала идеята за работа в областта на ресторантьорството и хотелиерството и мисля, че ако сега трябваше да избирам, бих се спрял на работа в ресторанти Хепи или друга преуспяваща фирма в тази сфера на дейност. Замислете се, сервитьорите и барманите получават доста бакшиши. По цял ден се срещат и разговарят с хора и така завързват всякакви контакти, които никога не знаеш кога ще ти се окажат полезни. Дори страничен наблюдател може да си извади заключенията, че в Хепи работа има много и веригата се разраства постоянно. Именно към такива фирми, които бележат видим ръст, трябва са се насочват младите хора. Ако сте мотивирани, старателни и съвестни, шансът да се издигнете по-бързо при подобен работодател е по-голям. С работа в ресторанти Хепи заплатата ви със сигурност ще е по-висока от колкото е тази на служители в други ресторанти в бранша. Освен това си личи, че нивото на организация и качеството на обслужване са на висота и се поддържат постоянно. Сигурен съм, че работа в Хепи би била значително по-динамична от моята. Само ако знаете как ми липсва малко повече движение, докато съм в офиса! Многочасовото стоене пред компютър не е лесна задача именно заради липсата на достатъчно физическа активност.

За финал ще обобщя тезата си…

Ако сте млад човек, който иска спокойна и сигурна работа, където просто да си върши рутинните задачи и в края на месеца да получава една нормална заплата – ориентирайте се към работа в банка, стига да имате необходимото за това образование.

Ако сте млад човек, който не го свърта на едно място, искате движение, динамика и възможност за по-бързо израстване в кариерата и добро заплащане, то работа в ресторанти Happy или друга успешна верига като тяхната е по-подходящ избор. Дори не е задължително да имате специализирано образование, защото в повечето случаи подобни компании сами обучават служителите си. Ако се поинтересувате малко, ще видите, че в Happy на работа често наемат хора без опит. И ако сте достатъчно борбени и упорити, сигурен съм, че професионално ще израснете по-бързо отколкото го направих аз в банковата сфера.

Google+ Comments