Да изтеглиш кредит или да спестяваш. Кое кога?

Това е съвременната дилема на много хора. Струва ли си да изтеглят кредит в момента, или е по-добре да изчакат известно време, докато спестят достатъчно пари? Знам, че при всеки човек ситуацията е различна, но нека ви изложа моето мнение по въпроса.

credit-card-convenience-checks-PhotodiscКредитът е удачен избор, когато ще похарчите парите по него за нещо, което да ви е полезно сега и от което ще имате допълнителни ползи. Ако искате да си купите телевизор, за да гледате Световното по футбол (да, знам, че тази година няма такова, давам го само за пример) – тогава купете си нова плазма. Ако искате да смените дограмата у дома или да си сложите външна топлоизолация, също си струва. Не само че ще ви е по-комфортно в дома, но и ще спестите пари от бъдещи разходи, защото сметките ви за ток ще спаднат. Към списъка поставете също: необходимостта от покупка на нова кола, нова кухня и др. Примери има много. В подобни ситуации съм на мнение съм, че е по-добре да платиш малко повече пари, разтегнати във времето, но през това време да се чувстваш добре и комфортно. В противен случай ще изпитваш някаква форма на дискомфорт, докато не събереш съответната сума.

Спестяванията са по-добрият избор, когато ви се ходи на екскурзия или искате да се угодите по друг начин. Не мисля, че си струва за чифт нови обувки, костюм, рокля, чанта или нещо подобно да теглите кредити. Ако обаче много си харесате нещо и нямате необходимите пари в момента… ами, извадете си кредитна карта.

Разходите за образование също поставям в категория: кредит, ако нямаш в  брой. Висшето образование, различните курсове и други дейности, свързани със себеусъвършенстване и придобиване на нови знания, са инвестиция с бъдеща възвращаемост. В държавните университети таксите за бакалаври не са толкова големи, но има и висши заведения с много високи цени за обучение. По-добре изтеглете студентски кредит вместо да отлагате образованието си. Колкото повече бавите взимането на диплома, толкова по-дълго ще работите нещо по-посредствено и нископлатено.

А има и моменти, в които изтеглянето на голяма сума пари е просто неизбежно. Такъв е случаят с покупката на нов апартамент или цялостен ремонт на жилище. При такава ситуация е най-добре да проучите предлаганите условия в няколко и различни банки, за да изберете най-подходящата за вас оферта.

Google+ Comments