Разликата между вектор и растер

Може и да сте чували за тези два вида изображения – векторни и растерни, но знаете ли каква е основната разлика между тях? Защото тя не е никак малка и според мен е важно да ги разграничаваме.

Растерните изображения най-общо казано са стотиците и хиляди снимки, които правим с фотоапаратите, телефоните, таблетите си и т.н. Те са съставени от определен на брой пиксели (миниатюрни точици), които колкото повече приближаваме или zoom-ваме дадена снимка, толкова повече си личат. Вероятно вече се досещате, че така снимката става размазана и неясна.

Оdata_models_bufferбщо взето качеството на едно растерно изображение зависи най-вече от неговата резолюция, като най-използваната стойност е 300 dpi (dots per inch)  или брой точки (пиксели) на един инч разстояние. Това е разделителността, която човешкото око различава най-добре без да насича изображението по някакъв начин и вижда преливането на точките плавно като цялостна картина.

Всички снимки с разширение .jpeg, .gif, .png и т.н. са растерни.
Векторните файлове, от друга страна, са по-скоро илюстрации отколкото снимки. При тях нямаме фиксиран брой пиксели, който да определя качеството. Такъв тип файлове общо взето се рисуват на програми  за обработване на векторни изображения като Coral Draw или Adobe Illustrator. При тях програмата автоматично преизчислява действията ни посредством формула и това не позволява пикселизиране на изображенията. Колкото и да zoom-ваме там, няма да видим пикселите, а линийте ще продължават да си вървят плавно. Тези програми за подходящи при изработване на лога, шрифтове, рекламни материали и т.н.

Google+ Comments