След университета… ваканция или суров живот?

Наскоро попаднах на един цитат, който пишешe, че принадлежи на Дан Инданте и Карл Маркс. Той гласеше: „Университетът е най-дългата ваканция, която някога ще имате.”

SHBP_Banner_PhotoМислил съм за това и преди. Защо 4 години висше образование трябва да се смятат за една дълга ваканция? Чудил съм се, ако през тези 4 години се трудиш поне малко повече от своите колеги, ако се ориентираш малко по-рано в търсенето на работа, ако не чакаш да вземеш диплома, за да си търсиш хубава работа, ако междувременно изкараш някой и друг курс… Какво ще стане тогава?

Представете си, че това се случи и не сте почивали и ходили по барове всеки ден през тези 4 години? Може и да успеете да си намерите по-хубава работа от останалите, може да започнете собствен бизнес, да подредите живота си по-рано и да излезете в по-дълга ваканция през останалата част от живота си.
Възможно е.

Представете си, че обичате да пътувате. Ако попаднете на работа, в която се иска от вас да сте през месец-два на командировки, няма ли го приемете като многогодишна бизнес ваканция?

А ако сте IT маниак и от вас се изисква проект след проект да правите сайтове, програми и да се  радвате на крайния резултат? Хиляди хора ще използват това, което сте сътворили. Все едно ви плашат, за да създавате изкуство по цял ден изкуство. Като при писателите, художниците, музикантите.

Или ако сте най-общителната личност на света, защо не станете гид, презентатор, лектор или може би най-успешния търговски представител.

Всичко това обаче е примерно. Повечето хора, попаднали в университета не знаят защо са там и защо учат точно това. Затова им е трудно и след това, не знаят по каквът път да поемат и се сблъскват със суровия живот.

Да си във ваканция след като си завършил университет, не е лесно. Напротив, много е трудно, защото изисква именно през онези 4 години, които се предполага, че ще са ти най-хубави, забавни и мързеливи, да се трудиш най-упорито. Малцина успяват, мнозина се провалят. Затова на света има професии разнообразни, но ако си изиграете картите правилно, защо най-дългата ви ваканция да е по време на следването, а не след това?

Google+ Comments