Проучвате ли себе си в Google?

Има едно нещо, на което в днешно време му казваме оптимизация за търсачки или SEO. Това е сравнително нова дейност, която се разви по-бурно през последните години. Най-общо се обяснява така: това е начинът, по който се появяват резултати, когато търсите в Google, Bing, Ask или каквато и да е Интернет търсачка. Те се подреждат на определен принцип, но никой все още не е разбрал достатъчно ясно как формулата на Google отсява едни резултати от други. Има, разбира се, предположения, но те си остават именно такива – предположения. И между другото казвам Google, защото вярвам, че всеки от вас ще се съгласи, че това е най-използваната търсачка в света.

Има между другото едно нещо наречено персонализирано търсене. Това означава, че вашите резултати се определят освен всичко останало и от сайтовете, които вие сте посещавали от съответния компютър. Засича се IP-то ви, така че няма значение дали сте с логнат акаунт в Google, или не. Има няколко начина как да активирате опцията за неперсонализирано търсене от вашия компютър, но такива ви съветвам да потърсите на друго място. На мен в това отношение ми помогна един приятел, така че не съм достатъчно компетентен. Важното е да знаете, че резултатите, които виждате, винаги са персонализирани.

2012-05-20-technology-matters-managing-your-online-reputation-600x392__largeИ така стигам до въпроса от заглавието: Проучвате ли себе си в Google? Аз го правя поне веднъж месечно от чиста доза любопитство и го правя именно с опцията за неперосанализирано търсене. Освен това ми е интересно как се движи блогът ми сред останалите резултати. Между другото, ако името ви е по-традиционно и има известна личност със същото като вашето, най-вероятно резултати за него или нея винаги ще се появяват на по-предни позиции, като това си има както предимства, така и недостатъци. Ако името ви е по-уникално препоръчвам ви по-често да сърчвате какво ново излиза. Може да го правите и с наименованието на фирмата ви, за да сте в течение на нещата. Никога не е излишно да сте информирани и да следите какво се говори за вас. Най-малкото ще видите под какъв номер сред резултати се появява сайтът ви или профилите ви в социалните мрежи.

Google+ Comments