Да оформим правилно компютърните си умения в CV

Умението за правилно оформяне на автобиография или т.нар. CV при кандидатстване за работа е от особена важност. Има критерии, които е хубаво да се спазват, защото отклонението от тях би могло да ни нанесе неочаквани вреди. Трудно ще ми е да дам цялостни насоки за правилно конструиране на автобиография, защото темата е твърде обширна. Освен това всеки човек е различен и няма лошо да влага по нещо от себе си при оформяне на своето CV. Това, на което бих искал да наблегна днес, е правилното оформяне на личностните ви умения. И понеже смятам компютърните като най-важни, възнамерявам да се спра основно на тях. Виждал съм не един или два примера, които визуализират откровено неумение за правилно систематизиране на тази част от автобиографията.

Какво имам предвид ли? Не е достатъчно да запишете само, че работите с Internet и Windows, нито е удачно редом до тях да поставите Word и Exel.

ohr_43149Най-важното правило е да разделяте и групирате правилно. Има някои основни категории, поне две от които биха могли да присъстват в (почти) всяко CV. Първата е Операционни Системи и точно тук е мястото, където да изредите с кои версии на Windows, Linox, OS X и др, както и да добавите мобилните Android и iOS като системи, с които сте боравили. След тях е удачно да посочите отделно Браузърите, които свободното ползвате, като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari и т.н. След това е ред на Софтуерни технологии, с които също сте манипулирали – тук може да попаднат различни програми, с които сте се сблъсквали и от различно естество. Програмните езици, които владеете, е много важно също да бъдат отделени. Правилото важи и за Базите данни, Инструментите за разработки, Инструментите за Графична обработка и т.н. А ако нещо ви съмнява към коя категория попада, винаги можете да сложите най-долу след гореизброените и допълнителна категория под формата на “Други“.

Това е от мен. Надявам се да съм бил полезен.

Google+ Comments