Кариерата в банковата сфера

Може да изглежда, че е обратното, но всъщност не е никак лесно да израснеш професионално в банковата сфера. Повечето хора започват със стаж или минават процес на обучение, изпитателният им срок е минимум шест месеца и винаги започват от най-ниското стъпало. За да добиете по-реална представа за ситуацията, нека ви разкажа историята на едно младо момче, което се опита да намери мястото си в една от най-големите банки у нас.

apprenticeships2-412x270Името му е Иван. Отличен студент и много умен младеж. Завърши УНСС със специалност “Финанси”, надявайки се това да му донесе достатъчно преднина, за да си намери хубава работа. Стартира със стаж – три месеца на пълен работен ден за заплата по-ниска от минималната в страната. Опцията му след тези три месеца беше или да изкара още три месеца стаж, или да му предложат трудов договор с шест месеца изпитател срок. И двете възможности зависеха от хората в отдел “Човешки ресурси” и дали те ще преценят, че имат нужда от ново попълнение в екипа. Е, познайте? Оказа се, че нямат нужда. След трите месеца стаж, по време на които Иван не научи много и едвам свързваше двата края финансово, му казаха да си събере нещата. Той разбра по трудния начин, че не се става лесно банкер у нас… но такава е процедурата.

Текстът ми днес е насочен към всички млади хора, които се готвят да направят същото като Иван. Ако сте решили, че искате да работите в банка, запомнете следното. Стажът не ви гарантира работа дори да се справяте перфектно със задачите си. Повече информация за това как стават нещата ви се разкрива по-късно, отколкото на вас ви се иска. Винаги започвате от най-ниското стъпало в йерархията, а професионалното израстване става постепенно, както и увеличението на заплатата. Заплащането, което ще получавате, също може да не ви допада първите месеци, но ще е нужно да се примирите с това обстоятелство. И последно, но не по важност: не е никак лесно да намерите своето място в системата.

Google+ Comments