Фотографията: най-разпространеното хоби

photographyВсеки човек се нуждае от хоби. Това е най-естественият начин, чрез който да се откъсваме от ежедневието си и да разнообразяваме монотонния си ден. Четенето на книги, гледането на филми, следеното на спортни резултати или новини не ги считам точно за хобита, а по-скоро за ежедневни препоръчителни действия.

Хоби в моите очи означава някакво занимание, които е свързано с доза креативност, ангажираност и доброволен труд. Хоби може да е рисуването, писането на текстове на песни или други текстове, поддържането на блог (както е моят случай), отглеждането на цветя или бонсай, оригами творчество, колекционирането на някакви предмети или… фотографията. Последната според мен е най-разпространеното и често срещано хоби. Да снимаш е уж лесно. Натискаш едно копче, кадърът се запечатва, а после на компютъра си или на друго устройство може да видиш в подробност крайният резултат. Съвременните техники направиха фотографията толкова разпространена и масова, че към момента тя е най-практикуваното “изкуство”. Задоволителни резултати могат да бъдат постигнати с един сравнително евтин фотоапарат, а цените на професионалните и полупрофесионалните фотоапарати сякаш постоянно падат, макар да има и такива от висок клас, които не са по джоба на всеки, но те са предназначени за истински професионалисти.

На аматьорите фотографи в днешно време не им е нужен дори фотоапарат, а просто хубав телефон с добра камера, който да носят винаги със себе си и да снимат при добра възможност. На практика, вече всеки от нас може да стане аматьор фотограф и да се опитва да подобрява снимките си чрез програми като Photoshop, както и да ги споделя в определени сайтове и социални мрежи.

Google+ Comments