Променят ли се потребителските навици на хората?

Всеки един от нас е индивидуалност по своему, но всеки един от нас е също така част от колектив. В колкото по-голям колектив участваме, толкова повече силата на индивидуалността и личното ни мнение отслабва. Истината е, че всички ние се влияем от останалите и косвено или не, сме склонни да ги имитираме.

predict_consumer_behavior_miniПоради тази причина са известни понятия като “обществено мнение”, “гражданска позиция”, “психология на тълпите”, “потребителско поведение” и т.н. Аз ще се съсредоточа основно в последното, защото смятам, че то претърпява етап на мащабна промяна. Спомням как само до преди 15-20 години (а може би и по-малко) хората пазаруваха по много по-различен начин от сегашния. Всички ние си купувахме храна по няколко пъти на седмица от кварталното малко магазинче. Всеки ден си взимахме хляб и кисело мляко, а кашкавалът и луканката бяха лукс, с който си угаждахме от време на време. А сега? Сега аз поне пазарувам веднъж седмично в промишлени количества от най-близкия хипермаркет. Пълня количката, а на касата изпразвам портфейла. Дори когато си мисля да купя само една бучка сирене, излизам от магазина, олекнал минимум с 20 лв. Всички големи и основно европейски вериги, които нахлуха на нашия пазар, само за десетилетие успяха да променят навиците за пазаруване на хиляди, ако не и милиони хора у нас.

Моловете действат на същия принцип. Новите дънки за детето вече не се купуват през септември, за да са му чисто нов за училище. Купуват се, когато ги видите намалени в марковия магазин. Това означава края на януари-началото на февруари или в края на юли-началото на август. Моловете променят потребителските навици на хората, защото ни показват чисто нов модел на ценообразуване и отстъпки.

Понеже и двата примери, които дадах, са от “европейски тип”, ние бързо-бързо свикнахме с тях и загърбихме предишните с навици. По-важното според мен е дали го осъзнаваме като колектив. Между другото не е зле производителите и търговците у нас също да проумеят тези колективни промени, защото да разбираш начина на мислене на клиента си е половината от успеха ти.

Google+ Comments