Колко време трае бизнес срещата?

Когато видите в работния си график “Бизнес среща – 11:00 часа” от една страна се радвате, защото най-сетне ще можете да раздвижите бизнеса си, но й ще прекарате малко време с хора, вместо с отчетите пред компютъра. Но от друга страна въздъхвате отегчително, защото знаете, че доста често срещите не протичат по план.

business-timeКолко време отнема една бизнес среща? Принципно няма точна дефиниция по този въпрос. Практиката показва, че оперативното обсъждане може да трае от 15 минути до половин час, когато знаете точно какво питате и точно какво имате да казвате. Ако срещата е между партньори обаче и ви предстои да водите преговори или да изграждате стратегия, един час никак няма да ви е достатъчен.

Кошмарни са тези събеседници, които не могат да заемат твърда позиция по даден въпрос. Те често ще се двоумят и след като вече аха да достигнете до консенсус – могат изненадващо да кажат: “А не е ли по-добре да обмислим…. Сега ми хрумна…” и започвате всичко от начало.

Особено неприятен тип са логорексичните партньори. Те се впускат в множество ненужни подробности около идеите и плановете си. Не е изключено да са веселяци, да разказват анекдоти и да ви губят времето с информация къде и какво са вечеряли вчера, независимо дали това ви интересува, или не. Те най-вероятно искат да ви станат симпатични, да разчупят атмосферата или просто да ви отвлекат вниманието, за да постигнат целите си. Тогава можете да разчитате на цял загубен ден.

Най-лесно е когато общувате с партньора си предварително. Пратете му всичките си хрумки, разписани във файл, и поискайте неговите. Така на срещата да остане само да обсъдите кое ви допада и кое не и да задайте обща схема. Бъдете делови, премерено дружелюбни и дръжте на постигнатото до този момент. Не позволявайте на събеседника си да се отклонява и да ви разсейва. Така ще спестите време и ще се движите по-бързо в начинанията си.

Google+ Comments