Предимствата/недостатъците на работата в офис

Рано или късно всеки млад човек пораства и му се налага да започне работа. Тогава започва да се оглежда, интересува се какво предлагат различните фирми, какви са условията при тях и т.н. В повечето случаи (да не кажа всички) първата работа на когото и да е от нас не е кой знае каква. Били сме сервитьори, продавачи, касиери, общи работници и т.н. След няколко месеца на подобна длъжност започваме да си мечтаем за малко по-високо квалифицирана и работа в офис. Тази “мечта” обаче е нож с две остриета и преди сигурно да се ориентирате към нея, имайте предвид следните уточнения.

Предимствата на работата в офиса са, че:

  • iStock_000053699032_Medium-620x433Зимата ти е топло, а през лятото – хладно. Офисите най-често са с климатици, така че лесно се поддържа една и също температура. Може да ви стане малко задушно, но това е най-лошото, с което бихте се сблъскали.
  • Офис работата е малко по-спокойна – щракаш си на компютъра, от време на време идват външни лица или кореспондираш с клиенти. Няма обаче постоянен поток от непознати, които да ти висят на главата. В повечето случаи е така, но все пак зависи и в коя сфера на дейност се реализирате.
  • Имаш ясно дефинирана обедна почивка – не че на други места обедната почивка се игнорира, но по обяд офисите се изпразват по почти магически начин. Компютрите се изключват, а хората излизат малко на въздух.
  • Имаш лично пространство – ако работиш на собствен компютър и на собствено бюро, то това е твоята запазена територия. Можеш да си я “маркираш”, като оставиш наоколо всякакви джиджавки, дранкулки, снимки и т.н.

А какви са недостатъците на този тип работа ли? Веднага казвам:

  • Прикован си на едно място за 8 часа всеки ден – вярно е, че можеш да излезеш в обедната почивка и да си правиш по няколко минутни паузи, но иначе всеки ден си седнал на един и същ стол и пред един и същ екран;
  • Появяват ти се болежки от различен тип – липсата на движение води до болки в гърба, кръста, врата, плешките, отичане на краката и т.н. Да споменавам ли риска от покачване на теглото? Това само по себе си изисква да практикувате някакъв вид спорт, който също отнема от личното ви свободно време.
  • Всекидневно еднообразие – работата в офис често се свързва с рутина, а понякога рутината изморява повече от физическата активност. Доспива ви се и страдате от периодично главоболие.

Знам, че каквато и да е дейност в един момент дотяга и омръзва, но все пак ви съветвам преди да се ориентирате към дадена професионална сфера, размислете обстойно по въпроса. Огледайте ситуацията от различни ъгли и бъдете сигурни, че това е, което търсите. Защото връщането в изходна позиция може да ви излезе скъпо.

Google+ Comments