Предимствата/недостатъците на работата в офис

Рано или късно всеки млад човек пораства и му се налага да започне работа. Тогава започва да се оглежда, интересува се какво предлагат различните фирми, какви са условията при тях и т.н. В повечето случаи (да не кажа всички) първата работа на когото и да е от нас не е кой знае каква. Били сме сервитьори, продавачи, касиери, общи работници и т.н. След няколко месеца на подобна длъжност започваме да си мечтаем за малко по-високо квалифицирана и работа в офис. Тази “мечта” обаче е нож с две остриета и преди сигурно да се ориентирате към нея, имайте предвид следните уточнения.

Предимствата на работата в офиса са, че:

  • iStock_000053699032_Medium-620x433Зимата ти е топло, а през лятото – хладно. Офисите най-често са с климатици, така че лесно се поддържа една и също температура. Може да ви стане малко задушно, но това е най-лошото, с което бихте се сблъскали.
  • Офис работата е малко по-спокойна – щракаш си на компютъра, от време на време идват външни лица или кореспондираш с клиенти. Няма обаче постоянен поток от непознати, които да ти висят на главата. В повечето случаи е така, но все пак зависи и в коя сфера на дейност се реализирате.
  • Имаш ясно дефинирана обедна почивка – не че на други места обедната почивка се игнорира, но по обяд офисите се изпразват по почти магически начин. Компютрите се изключват, а хората излизат малко на въздух.
  • Имаш лично пространство – ако работиш на собствен компютър и на собствено бюро, то това е твоята запазена територия. Можеш да си я “маркираш”, като оставиш наоколо всякакви джиджавки, дранкулки, снимки и т.н.

А какви са недостатъците на този тип работа ли? Веднага казвам:

  • Прикован си на едно място за 8 часа всеки ден – вярно е, че можеш да излезеш в обедната почивка и да си правиш по няколко минутни паузи, но иначе всеки ден си седнал на един и същ стол и пред един и същ екран;
  • Появяват ти се болежки от различен тип – липсата на движение води до болки в гърба, кръста, врата, плешките, отичане на краката и т.н. Да споменавам ли риска от покачване на теглото? Това само по себе си изисква да практикувате някакъв вид спорт, който също отнема от личното ви свободно време.
  • Всекидневно еднообразие – работата в офис често се свързва с рутина, а понякога рутината изморява повече от физическата активност. Доспива ви се и страдате от периодично главоболие.

Знам, че каквато и да е дейност в един момент дотяга и омръзва, но все пак ви съветвам преди да се ориентирате към дадена професионална сфера, размислете обстойно по въпроса. Огледайте ситуацията от различни ъгли и бъдете сигурни, че това е, което търсите. Защото връщането в изходна позиция може да ви излезе скъпо.

Google+ Comments

2 thoughts on “Предимствата/недостатъците на работата в офис

  1. абе, няма угодия. аз предпочитам май офисната работа, но да има някакви безплатни карти за фитнес поне, защото не ми се мисли докъде ще стигне световното население след 10-20 години в здравно отношение.

  2. И аз съм ЗА да има разни привилегии за хората, работещи в офис – карти за фитнес, за плуване или просто ваучери със суми пък всеки да тренира каквото му харесва. То си е необходимост, когато по цял ден нямаш никакво движение на работа

Leave a Reply