Да приветстваме монетката двулевка

7 декември 2015 г. е голям ден за БНБ, за хората в банковия сектор и за всички българи като цяло.

bul2lev2015От днес в обръщение влиза монетата от 2 лв., която ще се тиражира заедно с банкнотата от 2 лв., докато в един момент втората не излезе изцяло от обръщение.

Монетата двулевка е с лика на Паисий Хилендарски от едната си страна и голяма 2-ка с надпис ЛЕВА от другата. Емисията й съвсем логично е от 2015-та година, като една монетка е с тегло от 9 грама и диаметър 26.5 мм. Цветовете й са два вида – вътрешен кръг от сплав със златист цвят и външен кръг/пръстен от сплав със сребрист цвят. Цялостният дизайн е дело на художничката Ваня Димитрова.

По планове на централната банка до 2018 г. ще бъдат изсечени около 12 милиона екземпляра от новите монети. Те се въвеждат заради по-ниската им себестойност на производство и по-дългия им живот в обръщение. Монетите се амортизират значително по-бавно в сравнение с банкнотите, като само информативно ще посоча, че по данни на БНБ през първите 6 месеца на 2015 г. са били изтеглени като негодни за употреба средно 8,5 млн. банкноти. С внедряването на новата монетка двулевка тази цифра ще намалее и частично ще спаднат разходите по производство на парични средства.

Остава само да ви попитам: какво е вашето мнение за чисто новата ни монета? Харесва ли ви? А одобрявате ли заменянето й вместо хартиената банкнота?

Google+ Comments