Полезен съвет за търсещите работа

Здравейте, скъпи приятели. Днес се обръщам по-специално към безработните сред вас или желаещите да сменят работното си място. Ще ви дам един съвет при търсенето на нова работа и той е следният: използвайте онлайн форми за кандидатстване вместо масови сайтове.

urlНа всички ни са известни най-големите сайтове у нас, които предлагат платформа за публикуване на безплатни и платени обяви за работа. От тях се възползват много фирми, малки и големи. Това е добре, защото по този начин се поддържа богато и актуално съдържание. Неприятното същевременно е, че много хора подобно на вас пращат CV-тата си в тези сайтове-платформи. По една обява може да се случи да кандидатстват над 100 или 200 души и така HR-ът, който преглежда кандидатурите, ще обърне много малко или никакво внимание на вашата автобиография.

Затова ви препоръчвам следното. Изберете си няколко фирми, заети във вашия бранш, в които бихте имали интерес да работите. Разгледайте сайтовете им и данните за контакт. Добре организираните и структурирани компании обикновено предлагат вариант сами да кандидатствате за работа при тях. Някои имат въпросник или анкета, които да попълните онлайн на сайта им. Други просто посочват мейл и човек, към когото да се обърнете при желание от ваша страна.

Хубавото на тези практики е, че малко кандидат работници прибягват до тях. CV-тата идват по малко и от време на време. Не се изсипват по 100 наведнъж и може да се обърне внимание на всяка отделна кандидатура. Шансът да ви викнат веднага на интервю, признавам, че е малък. От друга страна обаче си гарантирате, че автобиографията ви ще бъде разгледана и някой ще се обърна към вас, когато започне нова кампания по набиране на кандидати. Освен това показвате лична заинтересованост, като се свързвате директно с фирмата, а не чрез посредник.

Google+ Comments