Защо всяка фирма се нуждае от HR специалист

Колко важни са според вас колегите ви в отдел Човешки ресурси или т. нар. HR-и? Прави ми впечатление, че в много компании тази дейност или се пропуска и не се наема човек, който да я върши, или задачите по нея се възлагат на друг колега покрай останалите му отговорности – например офис асистент, технически секретар или оперативен счетоводител. По мое мнение това е лоша практика и сега ще ви изясня защо.

Служителите са най-важното звено на една фирма било то банка, IT компания, производствен цех, търговец на едро и т.н. Без правилно подбраните хора, нито едно предприятие не може да върви напред и да се развива. Една съществена част от работата на HR специалиста е именно в това да подбере най-добрите сред най-добрите кандидати за свободното работно място във фирмата, но и да прецени кой точно сред тях ще се приспособи най-бързо и най-успешно в работната среда. Всеки от нас знае, че дори един по-дразнещ или скатаващ се колега да има наоколо, той се набива в очите на всички и дразни дори със самото си присъствие. Задачата на вашия специалист Човешки ресурси е да избегне подобни бъдещи ситуации.

teamHR-ът ви се занимава също с текущите служители. Интересува се как се справят, доволни ли са от сегашното си положение, какво им или не им харесва, какви промени или развитие очакват в бъдеще и т.н. Това са все фактори, които са обвързани с желанието им за работа. Ако нещо сред тях не е наред, този човек вероятно ще започне да обмисля варианти за напускане или търсене на нова работа. Подобен развой създава неприятности и допълнителна работа на всеки работодател, защото е много времееко да търсиш нов служител с конкретни качества и умения, а след това да го обучаваш и внедряваш в работния процес. По-лесно и ефективно е да си поговорите с текущия колега, да изясните проблема и да потърсите съвместно решение. За това се изискват известни умения по психология, но всеки уважаващ себе си специалист, човешки ресурси би трябвало да притежава такива. Те обаче ще са безполезни, ако няма необходимия бекграунд и не познава добре всеки един служител във фирмата. Ето защо е ценно да говорите с колегата или колегите си от Човешки ресурси, те са хората, които да ви помогнат, ориентират или осъществят желана от вас промяна.

Ако имате малка фирма и не смятате за нужно да държите при себе си специалист HR за постоянно, то наемете такъв временно като консултант. Сигурен съм, че ще ви е полезно и ще научите любопитни неща. Ако обаче в компанията ви работят повече от 30-40 човека, то според мен имате нужда от такъв специалист на щат при вас.

Пък и нека не си кривим душата, всеки обича да ходи на тиймбилдинги или на други събития, за които фирмата плаща. Тези мероприятия не се организират от само себе си, а изискват някой да се заеме сериозно с тях и да води непрестанна кореспонденция по плануването и реализацията им. Вие бихте ли се заели с подобно начинание? Не!? Но все някой трябва да го направи, нали? Ето ви една добра причина да кажете “благодаря” на колегата си HR. Той ще го оцени 😉

Google+ Comments