Празник ли е Свети Валентин?

Ще дам възможно най-бързият отговор на този въпрос – за някой е празник, за други – не. Всеки само избира какво да чества, отбелязва и празнува, на какво да вярва и какво да следва.

Може би след като сте прочели първото изречение на този материал, ще ме попитате, какво повече имам да казвам по темата? Ами имам. Дадох този първичен отговор, защото много хора в България реагират на чуждите празници с твърдението, че това не е нашата традиция и няма смисъл и не е правилно да я почитаме, отбелязваме и честваме.

Аз ще разгледам въпроса за това дали Свети Валентин е празник, по една доста по-странична линия. И то не за това дали тази дата е празник, а как се е превърнала в това, което е в момента.

Ясно е, че тази дата по една или друга причина се е превърнала в празник на любовта между хората. Защо е станало това – ама ни най-малко не ме интересува. Но е факт, че в един момент влюбените хора са празнували отношенията си на този ден. Но защо този празник се е превърнал в това, което е в момента – безумно маркетингово надпреварване за по-голяма продажба на сърца и розови сувенири?

Простият отговор е – защото така е устроен света. Все пак съществуваме в общества, които се управляват от парите… парите и секса (който от своя страна е доста близък с любовта). И защото в една общност, която споделя еднакви традиции и история, не е тайна за никого, че по-голямата част от тази общност ще чества съответния празник. Ето тук идва моментът, в който търговците решават да се възползват от масовото потребление и интерес към определен вид стоки по това време, за да генерират големи печалби. И това се случва. Случва се всяка година. Търговците на стоки и услуги предлагат все по-интересни предложения на своята общност от хора (целева група), които те да потребят за празника. Рекламата става голяма, пазарите са все по-големи и играчите на тях – многобройни. Всички се опитват да генерират най-много потребление и да имат най-много клиенти. В света на масовите комуникации, информираността и Интернет, подобни неща не могат да не останат незабелязани от останалата част на света, които традиционно не отбелязват този ден. Но защо пък не – все пак се чества любовта между хората.

Честит празник!

Google+ Comments