Празникът на виното

Днес е Трифон зарезан. По нов или по стар стил… честно да си призная не знам. Никога не мога да се оправя с тези промени в календара, но важното е празници да има. Всъщност искрено мисля, че това е една много приятна традиция, която не е обвързана толкова с религията, колкото с бита и поминъка на хората. Та на този ден се зарязват лозите, за да могат да дадат достатъчно много плод, за да осигурят на стопаните качествена продукция и обилно количество от вино.

Всъщност виното първоначално е било в състояние подобно на желе. За да стане годно за пиене то се е разтваряло в течност и е било с особено високо съдържание на алкохол. С течение на годините (и под години, разбирайте векове) хората са доразвили технологията на производството на тази прекрасна напитка и до ден днешен виното си остава едно от най-уханните и тачени алкохолни питиета.

За да се насладите максимално на ароматите и вкусовите качества на виното, дори има развита цяла една наука. Чашата трябва да бъде специално подбрана за съответното вино, за да може да се вкара правилното количество въздух. При отпиване, отново благодарение на чашата, виното трябва да попадне на правилното място на небцето за да се усетят всички аромати, и вкусове, които се отключват в последствие.

Сложна сфера, която изисква много познания и вино небце.

Аз далеч не съм толкова изтънчен и префинен, но със сигурност имам своите предпочитания за сортове и марки вино, които да консумирам. И да – обичам да го пия, да е добре подбрано с храната ми и да си доставям истинско удоволствие докато се храня.

Google+ Comments