Онлайн банкиране

Какво си представяте, когато ви кажа “онлайн банкиране”?

Може би си мислите, че е поредната скъпа услуга, чиято сигурност е под въпрос, защото е онлайн, а не виждате физическото осъществяване на процеса. Всъщност онлайн банкирането може да бъде нещо много удобно и безплатно за вас. Да, правилно прочетохте, че е безплатно. Разбира се, започваме от нулева цена, но в зависимост от услугите тя може да нараства. Няма да ви говоря за подобни случаи обаче, а ще ви кажа следното.

loginВсяка уважаваща себе си банка предлага услугата електронно банкиране, което да е разделено за два вида клиенти – за индивидуални и корпоративни. И понеже вие най-вероятно спадате към първите, ще ви разкажа малко за услугата, насочена към тях.

Най-вероятно е вие така или иначе имате дебитна карта, по която работодателят ви да ви превеждат заплатата. Това само по себе си означава, че имате открита сметка в някоя банка и съответно плащате месечна такса за поддържането на тази сметка. Тази такса едва ли е повече от 1-2 лв. на месец, но знаете ли кога тези пари биват “взимани” от вас? Лесно е да разберете. Отидете до вашата банка и заявете желание си за електронно банкиране, но веднага уточнете, че няма да използвате акаунта си за разплащания. Това означава, че ще го използвате само за информация, но ето каква е тя. Най-малкото лесно и от домашни условия ще си следите наличието и движението по сметката – кога и колко пари сте теглили, кога и каква сума сте превели към друга сметка, кога е преведена заплатата ви или друга сума към вас. Тогава ще видите и кога точно плащате месечната си такса и колко точно е тя. Полезно, нали? Освен това можете да пускате различни заявки към банката си – за откриване на друга сметка, за касово теглене и т.н. Може в личния ви акаунт да е предоставена и достъпна информация относно валутите или други данни по вашата сметка – кредити, застраховки и т.н.

Google+ Comments