Облеклото не казва всичко, но казва достатъчно

Знаете старата поговорка: „По дрехите посрещат, но по ума изпращат“. В днешен контекст тя е колкото вярна, толкова е надценена. Съвременните хора имат навика да съдят много по-първосигнално по външния вид на останалите и само заради облеклото ви да се отдръпнат настрани. Дори няма да си направят труда да ви заговорят, за да преценят интелектуалното ви ниво. Просто ще си кажат, че сте недостойни и толкова.

И знаете ли защо се получава така? Собствената ми теория е, че част от вината е в моловете. Онези големи търговски центрове, в които се подвизават все едни и същи марки и от които е толкова престижно да пазаруваш. Цените на някои от тях не са никак ниски, но какво от това? Нали имаш палто на Zara, маратонки Adidas и оригинален екип на Nike? Всичките ти ризи са на Lee Cooper, обувките – Gianni, а якето ти е от Andrews? Знаете ли, че жена ми веднага може да познае някоя дреха на H&M, Benetton, Tom Tailor и другите популярни марки? Случвало се е, докато се разхождаме и да ми каже: Виж жената отсреща – исках същата рокля от еди-къде си, но нямаше мой размер.

За съжаление, все повече се оплитаме в конците на различните марки. Опитваме се да заемем от престижа на определен бранд и междувременно забравяме какво са ни учили още от деца. А аз лично си спомням как майка ми размахваше пръст пред лицето ми и казваше: Няма да съдиш за никого по външния му вид. Няма да си вадиш прибързани изводи. Няма да си избираш книга само по корицата. Мисли, Иване, имаш си глава на раменете, така че я използвай…!

Затова сега използвам момента, за да ви кажа същото. Вярно е, че дрехите на човека срещу нас говорят много, но не ви казват всичко. Няма абсолютно никакво значение дали ще разпознаете марката на блузата му. Не е важно откъде я е купил и за каква сума. Не си правете прибързани заключения , защото има голяма вероятност да се окажат грешни.

Google+ Comments