Не се страхувайте от ипотечен кредит

„Не искам да съм длъжник на никого…“

Това се върти в главите на милиони българи в страна ни. Само някои от тях се осмеляват да го изрекат на глас, но всички си го мислят. Според мен е някакъв вкоренен рефлекс, който се е загнездил в ДНК-то ни и много трудно бихме се освободили от него. Малцина са хората в България, които не се страхуват да изтеглят банков кредит и разбират ползите, които биха спечелили за себе си. Ще ви дам един пример, за да ме разберете по-добре.

Хората много се страхуват да изтеглят ипотечен кредит, защото: не искат да го изплащат 20-30 години, страх ги е, че няма да могат да си покриват месечните вноски и се притесняват, че ако нещо се случи, банката ще им вземе апартамента.

Да, тези притеснения са основателни, но нека ви кажа още нещо.

Ипотечният кредит е сред тези с най-ниски лихви, следователно е по-изгоден за теглене от много други и особено в сравнение с потребителския. Периодът му на връщане е дълъг, но тенденцията е за обезценяване на парите в течение на времето. Сегашните 300 лв. няма да имат същата стойност като след пет години, нали? Затова при изчисляване на лихвите при кредити, винаги се взима под внимание т.нар. сегашна и бъдеща стойност на парите. И между другото банковите институции са наясно, че кредитите се изплащат от хора, които понякога изпадат в трудни моменти. Замисля ли сте се, че можете да се обадите в банката и да кажете „Ало, здравейте, имам проблеми и два месеца няма да мога да си покривам вноската. Дали можете да ми влезете в положението и да си платя само лихвите за този период?“ Говорете с банкерите като с хора. Ние също имаме семейство и деца, ние също плащаме кредити и знаем как стоят нещата. Истината е, че можем да влезем в положението на платците. Много по-лесно и любезно е така, отколкото кредитоискателят да започне да се крие и да го издирваме под дърво и камък. Единственото, което ще постигнете с подобно поведение, е да си спечелите черни точки и да влезете в „лошия“ списък на клиенти.

А какви са ползите, на които ще се радвате, ако се решите на трудната стъпка, наречена ипотечен кредит? Те са, че макар и след години реално ще придобиете имот. Ще имате ваше собствено недвижимо имущество, с което да разполагате. Ще имате свободата да го ползвате по време на изплащането му, да живеете там със семейството си и да го превърнете във ваш дом. Не се опитвайте да спестите парите и да ги дадете на куп. За да го направите, ще търпите много лишения в продължение на 10,15, 20 и може би повече години. Ще си съсипете нервите. На много млади хора им се налага да живеят натясно с нечии родители и това често разваля отношенията между близки хора. Бъдете решителни и не се страхувайте.

Успяват смелите, а останалите винаги се чудят. От кои искате да сте вие?

Google+ Comments