Норвегия и фотошоп-а

Според мое лично проучване поне веднъж на ден чуваме думата инфлуенсър. Тя ни обстрелва от социалните мрежи, от рекламата, от телевизията. Въпреки че и трите канала са свързани и дори пак според моето лично виждане вече се сляха в едно, силното им влияние сред масовото общество е факт. Но именно тази нова професия променя не само начина за реклама, ала и очакванията и представите на младите хора.

В социалните мрежи и навсякъде по рекламни материали е пълно с перфектни хора, сякаш гледащи ни осъдително. Това не е нов феномен, но в тези времене вече се нуждае от регулация. Още повече, че тя повлиява върху възприятията и самочувствието на подрастващите и това може да отключи редица заболявания. Затова и първата страна, която реши да регулира това и да ограничи употребата на фотошоп, е Норвегия.

Как ще се случи? Скандинавската страна реши да промени закона за рекламата и търговията, като непременно въведе специални клаузи за инфлуенсърите и платеното съдържание, което публикуват. Така при всяко използване на промяна на цвета или текстурата на кожата, на фигурата или на мускулите, известните онлайн ще трябва да обозначават това. Ако ли не – ще следва солена финансова глоба.

Според някои инфлуенсъри това е изключително правилен ход, а според други не е добре обмислен и просто ще вдигне шум, но няма да промени ситуацията. В крайна сметка отдолу под снимкта или самия пост ще има отметка, че е използвана програма. Но на практика няма да се ограничи използването на подобни нереалистични фотоси. А с това и усещането за несъвършенство у останалите хора ще се запази.

Аз смятам, че регулацията е добър ход, който малко или много ще постресне общността на перфектните онлайн. Самият факт, че днес пиша по темата, доказва, че ще има отзвук и той ще е в полза на реалността. Надявам се и тук да се предприема някаква регулация или просто от съвест родните инфлуенсъри да добавят снимки и с техните несъвършенства. Нали точно това ги правят хора.

Google+ Comments