Мухлясал дом и 5 мил. долара

За българите не е типично често да сменят домовете си и да купуват и препродават имоти. Някак си нашата народопсихология е да пазим къщата си и да поддържаме уюта на домашното огнище. Поне това е валидно за средностатистически човек. Но когато заговорим за заможни хора, заведи и особено американци, нещата се обръщат.

Днес в блога искам да ви споделя за един случай, който не е нещо изненадващо, но е показателен. Той е свързан с актрисата Меган Фокс, която купила преди 5 години имот от мениджъра на Брад Пит в Малибу, Лос Анджелис. Стойността на къщата е 3,3 мил. долара. До тук всичко е точно, сделката минава, но се оказва, че не заживели щастливо.

След обстоен преглед на имението, който кой знае защо не се е случил преди покупката, се оказало, че има проблеми. Те били свързани с водопровода и наличието на мухъл. Тук обаче нещата не се решават просто с ремонт, а за да е по-интересно, започва дело. Фокс съди предишния собственик, продал ѝ имота, че я е ощетил с половин милион долара, вложени в ремонти. А върхът на всичко е и причината на “хронична мигрена” и “постоянен стрес” от мухъла.

В крайна сметка двете страни са се споразумели и актрисата ще получи обезщетение в размер на 5 мил. долара. Просто не мога да повярвам докъде е стигнал днешният свят. Съдебните дела не се водят с пълно основание, а са по-скоро за някакви психически вреди, които никой не може да докаже. А пък и защо Меган не е проверила дали именито има проблем, преди да даде тази колосална сума – нали има съветници и финанси за това?

Може би, за да си спестим всички тези главоболия и да си закърпваме старото, ние българите не предприемаме подобни чести смени на жилища. Ние не сме свикнали и да се съдим, а винаги да намерим друго решение. Но културата ни е друга. И все пак вие какви бихте направили в хипотетична подобна ситуация – главоболия от дела за още малко пари или спокоен живот, наслаждавайки се на постигнатото?

Google+ Comments