Не можем да разбираме от всичко

Българите обичаме да се хвалим с многото си способности. Можем сами да си оправим колата, телевизора, контакта вкъщи, скъсаното палто, телефона, съборената барака или нещо друго. Разбираме от всичко и винаги се оправяме каквото и препятствие да се изпречи пред нас.

Действителността обаче е съвсем различна. И колкото и да си въобразяваме, че разбираме от всичко и се справяме с всичко, всъщност по-голямата част от нещата, които се опитваме да правим не се получават по правилния начин и това не е поради една или друга причина, просто защото нямаме необходимата компетентност.

Ето това е и една от основните причини, поради която хората в България си държат парите предимно на депозит. Те нямат финансовата култура, за да могат да “завъртят” спестяванията си, те събират прах за “черни дни” се се “изяждат” от инфлацията.

Проблемът не е в това, че хората нямат необходимите познания, а че не го осъзнават. Ако наистина разбираха това щяха да се доверят на професионалистите в тази сфера и да оперират с парите си по начина, по който те са ги посъветвали. Само че тук проблемът е, че българите не се доверяват на друг човек когато става въпрос за парите им. Във въздуха винаги витае онова тягостно мнително усещане, че ще бъдем измамени и нещо ще се случи със спестяванията ни.

Когато говорим за финансови измами или подобен тип злоупотреби трябва добре да знаем, че това се случва в абсолютно целия свят и че няма точен механизъм, чрез който да се предпазим, но може би малко повече осведоменост няма да навреди. И никой не говори да четем учебници по финанси, а просто да се опитаме да сондираме мнения и да проучим институцията, чийто услуги ще използваме. Защото все пак те са професионалисти и би трябвало да подбират правилните хора, които да работят при тях.

 

Google+ Comments