Л-карнитина – лични впечатления и ефекти от него

Вчера направих нещо, което не бях вършил до сега – купих си енергийна напитка с Л-карнитин в нея и веднага усетих ефекта му върху себе си.

Нека ви разкажа по-подробно за какво става въпрос…

Таман свърших работа и се канех да ходя към фитнес залата. На път за там минах през един магазин и понеже бях жаден и се чувствах леко отпаднал, реших да си купя нещо по-така. Спрях се на една енергийна напитка от 750 мл, на чийто етикет пишеше, че съдържа с 1500 мг Л-карнитин. За това вещество знаех само че спомага за горенето на мазнини и е хубаво да се приема преди физическо натоварване, за да е по-добър ефекта. Изгълтах половината съдържание почти наведнъж, а другата половина в първите 20 мин. от тренировката ми, докато загрея.

Малко след като започнах да тренирам по-силово и по-усилено, веднага усетих ефекта на Л-карнитина, който бях приел. Започнах да се потя много, ама много по-обилно! До сега не ми се беше случвало нещо подобно. За един час дрехите ми подгизнаха, а аз мислех единствено как скоро ще се прибера, за да си ударя свеж и студен душ. Между другото усещах тялото си по-тонизирано и с повече енергия. Правех упражненията си с по-голяма лекота и дори си качих килограмите на един от уредите за крака.

gymЩом се – прибрах, реших да се зачета малко по-подробно по темата и се оказа, че това е напълно нормална реакция от приема на Л-карнитин – той е аминокиселина, която тялото произвежда и само, но по принцип се набавя по-трудно чрез храна (има го най-вече в червените меса). Ролята на Л-карнитина е горе-долу следната: изважда мазнините от една молекула, за да ги преведа не знам си как през тялото, което да ги използва като гориво за енергия. Нормално е да се приемат около 5-6 гр. дневно, но по естествен път, отколкото като добавка. Оказва се обаче, че ако приемате  Л-карнитин редовно в продължение на повече от 3-4 седмици, тялото свиква с него и ефектът му изчезва напълно.

Е, някой ден може и да повторя експеримента си с Л-карнитин, но не знам кога – сигурно, ако отново се почувствам по-отпаднал и без енергия. Не знам как се чувстват хората, които приемат по 6 гр. от тази добавка на ден, но на мен и 1,5 гр. ми бяха достатъчни, за да усетя действието им.

Google+ Comments