Куриозните CV-та

Сигурен съм, че ще ме разбере всеки, на когото му се е налагало да преглежда постъпили по обява за свободна работна позиция CV-та. В някои от тях съм виждал какви ли не куриози, които си струва да бъдат споменати като много неподходящ пример за автобиография.

Така… веднъж попаднах на кандидат за работа, който покрай всичките си останали умения беше добавил следните неща: че е добър готвач, може да оцелява в дивата природа и да поведе отряд от не знам си колко души на World of Warcraft. Как ви звучи? Лично на мен не много професионално и съобразително за човека, който ще разглежда CV-то.

0863375001427889724_0Умения като “работа с компютър”, “работа с интернет” и “typewriting” също не смятам за удачно написани. Нужно е да се поясни с кои програми точно можете да работите, защото под “работа с компютър” лично аз разбирам следното “знам как да си пусна компютъра и да вляза в гугъл…”

Един приятел веднъж ми сподели и следната история. Във фирмата, където работи, търсели кандидат за писане на статии на английски език и съответно още в описанието на обявата за работа било уточнено, че автобиографии, които не са на английски, няма да бъдат разглеждани. Изключвам това, че получили страшно много CV-та на български. Най-големият куриоз бил едно, набрано не на какво да е – а на шльокавица.

Друг познат пък ми каза, че в някакво CV в тяхната компания пишело като други умения и компетенции, че кандидатът може да прави мартеници. Ами, браво на него, но с какво подобна информация е полезна за останалите?

Скъпи търсещи си работа читатели, моля, ви внимавайте повече какво и как пишете в автобиографиите си. Те са вашият пропуск, чрез който да ви допуснат до интервю, но ако той е неугледен и куриозен, със сигурност ще ви затръшнат вратата под носа.

Google+ Comments