Доларите, президентите и мъничко история

Кой не знае за долара, кой не е чувал за него? Аз определено съм. И как няма, като заедно с еврото (и лева, разбира се) са сред най-често срещаните и използвани валути в банките у нас. На мен обаче ми се иска да кривна малко встрани от финансова страна на нещата и да погледна по-исторически на темата.

800px-USDnotesТака… вероятно знаете, че на едната страна на американските банкноти винаги е изобразяван ликът на някой бивш президент на Америка. Това е едва ли не традиция и чесно казано, одобрявам я. Чудя се обаче, ако ви попитам кои точно президенти са илюстрирани на зелените хартийки, ще можете ли да ми отговорите? Ще се сетите ли за всички? Спокойно, няма да се наложи, аз ще направя това вместо вас 😉

Започваме с Джордж Вашингтон (1732-1799 г.), който е първият президент на САЩ и респективно неговият лик е на банкнотата от 1 долар. Асоциацията се помни лесно.

Томас Джеферсън (1743-1826) е третия президент, но лицето му е на банкнотата от 2 долара. Между другото Джон Адамс е вторият американски президент, ако случайно се чудите.

Сега ще направим един по-голям отскок до президент №16 и личността на е Ейбрахам Линкълн (1809-1865). Неговият лик е изобразен на 5-доларовата банкнота, а ако ви е любопитно да научите повече за него (защото си струва според мен), препоръчвам ви да изгледате биографичния филм Lincoln от 2012 г.

Следващата банкнота е от 10 долара. Знаете ли кой президент е на нея? Всъщност никой… защото там виждаме лика на Александър Хамилтън (1757-1805), първия министър на финансите на САЩ.

Така… сега да се върнем пак към върховните управници, но мааалко назад. Знаете ли кой е 7-ят президент на Щатите? Казва се Андрю Джаксън и може да видите негов портрет на 20-доларовата банкнота.

Вече достигаме по-големите суми, ето я банкнота от 50 долара. От нея ни гледа Юлисис Грант. Познато ли ви е името му? Той е 18-я поред държавник, оглавявал Белия дом (въпреки че тогава не се е наричал точно така).

А кой е на банкнотата от 100 долара? Бенджамин Франклин! Знаете ли, че по негово време е нямало американски президент? Всъщност Франклин почива 1 година, след като Вашингтон официално встъпва в длъжност I президент на САЩ.

А знаете ли също, че през 1964 г. от обръщение официално са изтеглени банкноти от по 500, 1000, 5 хил., 10 хил и 100 хил. долара? На тях са били изобразени съответно Уилям Маккинли, Гроувър Кливланд, Джеймс Мадисън, Салмън Чейс и Удроу Уилсън. Само последната не се използва в днешно време. Останалите (стига да се докопате до тях) все още се приемат в обръщение.

Google+ Comments