Да напуснеш работа по време на пандемия

По принцип решението за смяна на работата е трудно. Дали ще успееш да си намериш по-добро предложение? Първо да започнеш с търсенето, а после да си пуснеш молбата или пък обратното? Дали новите работодатели ще те изчакат? Дали колегите ще са професионалисти? Има толкова много въпросителни, а те се увеличат, ако решите да напуснете по време на пандемия.

Много мои колеги без свян взеха решението, че е време за промяна. Някои от тях мигновено намериха нов работни места, но други изчакаха няколко месеца преди това да се случи. Причините им за предприемане на подобно действие бяха разнородни. При някои емоциите вече бяха ескалирали след толкова локдауни. Други пък просто решиха, че сега е моментът даекспериментират и да получат нови емоции.

Аз не мога да кажа, че съм толкова смел. За мен смяната на работата е свързано не само с личните ми интереси и цели, но и с тези на семейството ми. Знам, че финансовата част е водеща, но все пак, ако искам да подам оставка, близките ми ще ме разберат и ще намерим решение. Въпреки това за мен икономическата и работна ситуация в страната сега не е стабилна и затова не мога да се реши на подобна крачка.

Тъй като темата бе изключително противоречива за моите разбирания, направих кратко проучване. Оказа се, че сверите, свързани със създаване на онлайн съдържание или пък на технологични услуги, се нуждаят от все повече квалифицирани кадри. А бизнеси като туризъм и ресторантьорство, дори продажба на дрехи, са в застой. Точно затова трябва да се вземе предвид и областта на желаната работа.

Затова ако и вие сте от смелчагите, решили да напуснат по време на пандемия, ви съветвам да проучите опциите си. Не се хвърляйте „през глава“, а мислете рационално и обективно. Все пак за някои идеи е необходимо време, в което те да узреят, за да се получи най-добрият плод – да намерите най-добрата работа.

Google+ Comments