Как се промени логистичната мрежа

До преди десетилетие използването на куриерски услуги бе скъпо удоволствие, което използваха предимно големите фирми или тези с международни клонове. Днес обаче логистичната карта на страната ни е променена. С навлизането на все повече иновативни технологии, които повлияват на начина на живот, се променят интересите и нуждите. И точно затова много логистични фирми се опитват да задоволят съвременните потребности.

В момента имаме възможността не само да изпращаме и да получаваме в страната пратки в рамките на ден, но и в много балкански държави. А цените са изключително поносими, като често зависят от обема и тежестта на преносимия товар. С гаранции, прилежащи документи, застраховки и всичко останало необходимо, те пътуват към получателя си. Дори не може да си представим как сме живели допреди тези опции.

Още по-интересни са възможностите на всеки потребител, който може да проследи пратката си чрез номера на товарителницата. Задно с това има правото да променя адрес за доставка и получател. Дори може да минеш с предимство на каса, ако попълниш онлайн формуляр или дори да си поръчаш куриер. А още по-хубавото е, че това помага и на много онлайн бизнеси. Особено с възможностите за наложен платеж, издаването на касови бележки и фактури.

Изключително ме изненадаха и начин за улеснение на бизнеса. Осигуряване на складови помещения, директна доставка от склада-производител до клиента без първо достъп до прекупвача. Най-иновативното обаче е осигуряването на сътрудничество и дори реализиране на идеи от собственици на различни бизнеси спрямо нуждите ми и логистичната фирма. Вече има и много реализирани успешни примери.

Несъмнено работата на куриерите се увеличи, особено през ерата на интернет и времена на пандемия. Чрез тях се постигна комуникацията от офлайн на лайф ниво. Генерално мога да заключа, че опциите им нарастват все повече и смятам, че те ще заемат все по-важно място в динамичния ни свят.

Google+ Comments