Азиатска екзотика в банковата архитектура

asianДнес почти приключвам серията от любопитните статии за интересните начини, по които работят и печелят клиенти банките по света. Както и за необичайния начин, по който те изглеждат. Имам предвид само още една тема и тогава ще прережем официално лентата на поредицата.

Днес ще обърна поглед към сградите, в които се помещават финансовите институции. По правило те са скучни и еднообразни – логично, като дейността, която тече в тях. Но както знаете, правилата съществуват, за да има изключения. Приятни изключения, особено що се отнася за азиатския регион. Е, с няколко такива приятни и изненадващи архитектурни хрумвания ще ви запозная днес.

В китайския град Шенян са построили банката си под формата на монета. В Токио също може да се видят доста интересни хрумвания – Sugamo Shinkin Bank поразява с буйството на цветове и в никакъв случай не може да бъде причислена към цялата архитектурна скучност в този сектор, изобилстваща от стъкло, бетон и метал. GQ Bank, пак токийска банка, пък привлича с причудливостта на линиите си и задълго приковава вниманието на минувачите – в 33-те й метра черно-бяло великолепие от японска гледна точка се крие дълбок смисъл: рисунките на фасадата й символизират паричния поток в живота на хората.

И накрая – Bank of Asia, в Банкок, Тайланд. Ако с човеко-роботите вече някак сме свикнали, то банките-роботи са нещо съвсем ново. Навярно затова зданието на най-голямата азиатска банка се е превърнало в един от най-често сниманите обекти. И как не – сред местните жители упорито се носи легендата, че проектантът на тази оригинална сграда се е вдъхновил от играчките на малкия си син.

Е, след всичко разказано дотук и след това, което ще ви разкажа следващия път, не се учудвайте, ако за финал ви задам въпроса: продължавате ли да мислите, че банковото дело е скучна работа, тече единствено в скучни и сиви сгради с така изглеждащи служители!?

 

 

 

Google+ Comments