Спестявания в… сирене

A storage area for Parmesan cheese wheels is pictured at a warehouse owned by Credito Emiliano bank in MontecavoloСигурно сте чували за десетки начини човек да спестява и да печели от спестяванията си – като се започне от традиционните по нашите географски ширини буркан банки, мине се през рискови участия с уж висок процент на печалба в съмнителни финансови институции и се стигне до всякакви други нетрадиционни и оригинални начинания. Със сигурност обаче банката, за която ще разкажа днес и с което ще приключа поредицата за най-оригиналните банки по света надминава и най-оригиналните мисли, които могат да ви хрумнат в тази посока.
И ако в предишните си материали разказвах за интересни здания и начини за печелене на клиенти, в италианската банка Credito Emiliano итересен е не офисът, а хранилището, или трезора – в него вместо злато и пари, по рафтовете зрее апетитни калъпи от еднО от най-скъпите и вкусни сирена в света.
Ценността на пармезана е толкова висока, че поне три пъти са правени опити банката да бъде ограбена. И това не е никак учудващо – в нея се съхраняват 300 000 къса сирене, с тегло от 14 до 17 кг., които в парично изражение надхвърлят стойността от 200 милиона евро.
Идеята на Credito Emiliano е проста – с помощта на заеми с ниски лихви (3%) банката поддържа този бизнес сектор, приемайки от производителите в качеството на залог продукта, който създават. Като при това кредитополучателите имат двойна изгода: в допълнение към паричната помощ те съвсем не се притесняват за залога, който са оставили, защото той зрее в напълно подходящи за това условия. До момента, в който погасят отпуснатия им заем, пармезанът е напълно готов за продажба. Ако по някаква причина кредитът не бъде върнат, банкерите могат да пристъпят към реализацията на продукцията лично.
Удивително хрумване – спор няма! Пък и вкусно…

 

Google+ Comments