Сиеста

Man sleeping on a file --- Image by © Emely/cultura/CorbisТрудно се работи в летните жеги, няма какво да си говорим. Даже и когато е в помещение с климатик, през лятото човек се изморява по-бързо. И му се приспива. Особено в ранните, пък и в по-късните следобедни часове, прозевките стават направо неудържими. Което ме наведе на мисълта да споделя с вас една изключително полезна испанска практика, доста популярна и в други южни страни – следобедната дрямка. Доколкото знам, в Гърция също има нещо подобно – в горещите летни дни работното време на държавната администрация и други обществени учреждения започва доста рано сутринта и още по обед или в много ранния следобед то вече е приключило. И макар че световната икономическа криза е на път да сложи край на тази положителна практика и в Испания, и в Гърция, аз искам да споделя поне две причини, поради които е добре тя да бъде въведена и у нас.

Първата – науката отдавна е доказала, че следобедното дремване, макар и само за 20-30 минути играе изключително положителна роля върху човешкия организъм. А в случаи, когато той е изложен на екстремални температури, подобно възстановяване си е направо задължително за това, човек да се чувства добре.

Втората – никой работодател няма нужда от това работниците му да симулират работа. А когато човек се прозява неистово, няма как да работи на пълни обороти. С което не искам да кажа, че в разгара на лятото работният ден трябва да стане четири часа. Не. По-скоро – да се направи такъв работен график, който да осигури възможност за почивка в часовете с най-високи температури. Или (дано не звучи много утопично) да има някаква стая с подходящи кресла, където човек, ако реши, би могъл да се поизтегне за половин час.

Всеки работодател би си помислил, че това си е чиста загуба на време и средства, глезотия. Но не е така – това всъщност е една доста добра инвестиция, даже и за времена на криза – в работоспособност, добро настроение и здраве.

 

Google+ Comments