Сериалът, който пречупи времето

Чували ли сте за теорията за 33 годишния цикъл? Това е свързано със Слънчевия календар който отмерва времето между две равноденствия и съответно – пълната смяна на сезоните. И тъй като това отнема повече от 365 дни в годината, различните системи прибавят един ден (високосна година), за да компенсират загубата. Но правилата и формулите са различни. А правилото за 33-годишния цикъл се спазва от персийските астрономи, като се смята, че за 33 години планетите застават на точно същите позиции, в които са били преди 33 години.

Тази теория е заложена в сериалът, за който искам да ви разкажа – Dark на Нетфликс. Освен теорията за 33-годишния цикъл в тази невероятна продукция се вплитат и други теории, като непрекъснатата повтаряемост на Ницше и начина, по който разбираме миналото, настоящето и бъдещето.

На практика ние възприемаме времето като линейно – такова, което се случва сега, има неща, които са се случили в миналото и такива, непознати, които ще се случат в бъдещето. Но какво ще стане ако времето не е линейно, а е кръг? И минало, настояще и бъдеще, пребивават, съществуват непрекъснато заедно?

Трудно е да си го представите, нали?

Препоръчвам ви да гледате Dark и наистина ще се замислите върху тези неща, а и върху много други.

Google+ Comments