Релаксирай с тези звуци

Попаднах на статия, в която се излагаха изследвания на учени в сферата, че звуците от природата ни успокояват. Това според мен не е нова информация. А задълбочени проучвания не са необходими, защото всеки един от нас, прекарал малко време в тишината на гората, усеща ползите ѝ.

Аз най-вече обичам звуците от птиците и в частност, тези на славейчетата. Оказа се, че от изследването именно те в комбинация с речен поток и горски звуци повишават когнитивните ни способности. Това ни позволява да се отпуснем и да не чувстваме болка и неприятни усещания.

Реших да експериментирам и в офиса пуснах специално подбрани горски звуци с продължителност от малко над 8 часа. Тоест един работен ден. Колегите в стаята ми се съгласиха с експеримента, а резултатът бе повече от любопитен.

Привидно най-спокойната колежка на 30-тата минута полудя от тях и се изнерви. Причината е, че тя изживява стреса вътрешно и когато той започне да излиза, тя се притеснява още повече и не знае какво става с нея. За останалите беше нещо различно и се държаха нормално, не забелязаха определена специфична реакция.

Моят извод е, че усещането от всички тези звуци, когато си на място, на живо, при тях е това, което те кара да релаксираш. Звуците сами по себе си не са фактор. Но може пък и вие да направите този експеримент и да ми споделите опита си в коментари. Оставям ви и линк от видеото, което аз използвах.

https://www.youtube.com/watch?v=eKFTSSKCzWA&ab_channel=johnnielawson

Google+ Comments