Разделяйте спестяванията си в повече от една банка

Когато говорим за финансова култура е добре да знаем, че когато разполагаме със значително повече средства е много по-добре да не сме ги вложили само в една банка. То като цяло е много по-добре да оперираме по един или друг начин с тези средства, да купуваме акции, облигации и да оперираме с тях на стоковите и финансовите пазари, но това ще засегнем малко по-късно в днешната тема.

Когато имате значителни спестявания е много по-добре да ги разпределите в няколко отделни банки. Да, зависи от сумата, но минималния брой е две. Ако разполагате с повече средства, е естествено и броят на банките, в които държите спестяванията си да нарасне. Това е превантивна мярка, която би спестила много главоболия на хората, които си държаха спестяванията в КТБ например.

Но като цяло това да седят парите ви в банката и на “печелите” от лихви е пълно безумие. Реално няма как да спечелите от лихвата. А смисълът на парите е непрестанно да бъдат в обръщение. По тази причина ви препоръчвам да купувате ценни книжа, да инвестирате на стоковите и финансовите пазари, или в недвижимо имущество и злато.

По този начин парите ви наистина ще имат някаква стойност и ще ви носят достатъчно много печалба. Седенето в банките… ами то просто не помага.

Google+ Comments