Поскъпване на горивата в летния сезон – нищо учудващо

В летния сезон по традиция се увеличава търсенето на разхладителни напитки, на сладоледи и на прохладни места за почивка. Започва сезонът на отпуските. Хората си приготвят колите за дълъг път. И идва моментът на зареждане на гориво.

В България традиционни преди сезона на почивките  или по празници вдигат цените на всичко. На горивото също. Цените на петрола нарастват главоломно и това се усеща от шофьорите в световен мащаб. Винаги има оправдателна причина за повишаването в цените. Броят на автомобилите нараства и светът става все по-зависим от нефта. В България хората предпочитат да използват личен автомобил, с който да стигнат до дестинацията за планираната почивка. Влакът, като по-евтино транспортно средство не поражда същия интерес поради остарялата материална база, ниската скорост и многото часове, необходими за пристигане до крайната дестинация. Споделените пътувания, които напоследък увеличиха своята популярност, също са вариант. Автобусния превоз понякога не е опция, защото не е толкова удобен транспорт, особено при семейна почивка с няколко деца.

Цените на горивата нарастват и ще продължават да нарастват. Докато сме толкова зависими от тях, те ще продължават да оказват „натиск“ върху семейния (личния) бюджет. Има известни опити за предотвратяване на тази зависимост. Те се съчетават с идеята за опазване на околната среда и вредните емисии във въздуха, които колите причиняват. В градски условия колелетата също са опция, особено за смелчагите, които не се боят да използват изградената инфраструктура (велоалеите). Ходенето пеш –което идеално се съчетава със здравословния начин на живот, също е вариант (но зависи от разстоянието, което понякога е пречка). Намалените билети за градски транспорт през почивните дни, както и изграждането на сини и зелени зони също са част от идеите.

Нарастват цените на горивата и ще продължават да нарастват. Особено през сезона на отпуските. Няма как да се презапасим с гориво през малкото моменти с по-ниски цени. Не е пясък да си напълниш като резерва. Пък и дори да се презапасиш – за колко време ще стигне?

Google+ Comments