Не на токсичните навици на работа

Често в работен план се чувстваме изтощени и изцедени. В много от случаите това усещане у нас не е просто заради естеството на работа или отношението, а заради нас самите. Може би в началото на годината е време да признаем, че и ние имаме навици, които са токсични и ни вредят. Така че прочетете текста им кажете не.

Не знам колко от вас осъзнават, но разположението по всяко време за работни ангажименти, не е добре. Много от моите колеги се притесняват да излязат в обедна почивка, защото могат да пропуснат важен мейл. Но забравят, че са хора и че за да са адекватни за този важен мейл, главата им трябва да е отпочинала. В това число включвам и постоянното оставане след работното време. Запомнете: съвсем нормално е в почивката ви да не сте на линия за работа.

Като споменах и адекватност на взимането на решения, се сетих и за тези хора, които искат да израснат в кариерата си. И това им е цел номер едно, която се случва на всяка цена. Тези мисли са токсични, защото именно те нарушават принципи, морал и винаги потъпкват човечността. Нормално е да работиш, за да изпитваш удовлетворение и да изкарваш пари. Не е наложително да си най-добрият на всяка цена. Ако не ти идва отвътре, просто те съсипва.

Още нещо, което не трябва да правите на работа, е да говорите винаги и с всички колеги. Да, добре е да сте отзивчиви и мили. Но когато фирмите са по-големи и има разнородни по характер и длъжност служители, то няма как да се разбирате с всички. Не е задължително всички да сте си близки и всички да ви боготворят. Ако понякога не сте в настроение или на ви харесва да комуникирате с някого, то просто не го правете. В противен случай се напрягате излишно и си образувате нерви.

Тъй като има още какво да напиша по темата, ще продължа токсичните навици в работата и във втори текст. Той ще е на база отново мои впечатления и опитност. Ако и вие се сещате за някои, които ще е добре да се прочетат от повече хора, то не се притеснявайте да ми пишете и да ги включим в следващия материал.

Google+ Comments