Много ляво

Малцина хора знаят разликите между ляво и дясно управление и не е необходимо. Така де – не е нужно всеки да се изживява като икономист или политолог. Достатъчно е да се занимава с това, от което разбира, и да се развива в посоката, която е избрал. Но понеже така или иначе ще вкарам в словесна употреба днес тия две понятия, се изкушавам да ви споделя едно не толкова научно, но пък доста оригинално определение, което им дава един мой приятел, опирайки се на конкретна житейска случка. Приятелят ми е от едно средно голямо село, на около 40 км от Бургас, където имаме лятна къща. Мъж на средна възраст, безработен от година-две. Футболен фен от сой. Та любимият му отбор щял да играе в Бургас и кметът на селото, представител на дясна партия, който също щял да ходи на мача, закарал приятеля ми и още двама жители на селото безплатно до града – да не се охарчват за транспорт. И приятелят ми, който е голям шегаджия, по пътя му казал: ако си истински десен кмет, ще ни осигуриш не безплатен превоз, а работа, та да можем сами да си позволим да си платим транспорта. Шега, шега, ама си е така.

democracy

Дясното управление създава условия за инициативните, креативните и трудолюбиви хора да си изкарват парите с труд, а лявото раздава на всички.

Сетих се за тази шеговита случка в последните дни покрай предизборните обещания да се раздават на всеки първолак по 300 лева за първия учебен ден. Естествено, че няма нищо лошо да бъдат подпомогнати социално слаби семейства. Ама нали се сещате, че сред всички тях може би ще има хора с доходи много над средните за страната, такива, които просто ги мързи да работят и т. н. Няма нищо лошо в социалното подпомагане, но то трябва да е срещу нещо. Срещу определени усилия, срещу поемането на определени ангажименти или полагането на някакъв обществено полезен труд. Всеки трябва да знае, че в едно общество благата са плод на усилия. Друго е извънредно много ляво. И не помага. Неслучайно в тия държави, които са дръпнали напред в икономическото си развитие, има поговорка: Не давай на гладния риба, а въдица, той сам ще се нахрани.

Google+ Comments