Кибер коледно пазаруване

След черния петък и кибер понеделника е ред и на традиционното коледно пазаруване. Тази година то ще е малко по-специално и в изцяло нов формат, защото ще е онлайн. Както знаем големите търговски центрове и мол-овете са затворени и ако искаме да се подготвим отрано за празничните подаръци, трябва да се насочим към виртуалните магазини.

Изборът на конкретни стоки или подаръци онлайн е труден. Това се дължи не само на големият избор и разнообразието от артикули, но и от нацелване на номер, промоционални цени и дори безопасно закупуване. Все пак трябва да се има предвид, че в кибер пространството също лесно се извършват измами и бързо банковата ни карта може да се окаже „пресушена“.

За да не се достига да подобни неприятни ситуации, които могат да помрачат не само празниците, но и цялата следваща година, ви давам няколко съвета. Първото и важно условие е винаги да проверяваме сайтовете, от който искаме да извършим покупка. Може да направим това чрез отзиви на други потребители. Но най-лесният начин е като проверим за графа “общи условия”. Ако тя отсъства или не есъвсем ясна, преминете към следващият онлайн магазин.

При плащане на вече избран продукт не оставяме пин код или банкови данни освен тези на самата карта. Трябва да следим състоянието на сметката си при всяка стъпка и да внимаваме да не ни пренасочат към друга платформа, която може да извлече информация за банково нисъстояние. За да не се притесняваме от бързо източване, то е необходимо да се свържем с банката. Молбата трябва да е за активиране на услуги за сигурно плащане и известяване при движение и транзакции.

Винаги трябва да бъдем внимателни към кибер сделките, особено през празничния онлайн сезон. Рискувайки с непознати платформи, може да си спечелим евтини стоки, но скъпи празници.

Google+ Comments