Граница

borderНе, няма да говоря за кино и за оня стар български филм със същото име от началото на демократичните промени у нас, в който изгря звездата на актрисата Елена Петрова. Ще става дума днес за едни гранични състояния – между нормалността и лудостта, – до които може да те докара една прогнила система. Казвам система обобщаващо – за почти всички сфери на живота и бизнеса ни.

Едва ли ви е подминала оная страшна гледка на разстреляната бургаска банкерка, която публикуваха доста минаващи за сериозни издания – но за липсата на морал и за елементарно човешко уважение при публикуването на подобни фотоси ще говорим друг път. Заловиха престъпника веднага. А още на следващият ден лъсна и потресаващата история и серията от случки, довели до това престъпление.

Веднага бързам да уточня, че в никакъв случай няма нещо, което може да оправдае едно такова посегателство срещу живота на човек, още повече когато става въпрос за колега банкер. Но в същото време има много неща, както стана ясно на всички, които могат да обяснят как един иначе нормален човек може да бъде докаран до състояние на лудост и желание да причини най-голямата жестокост на друг човек.

Стана ясно, че въпросният бизнесмен месеци наред е бил рекетиран от банковата система по най-различни начини, за да му бъде отпуснат кредит, за да може да започне да работи по спечелен европейски проект за около два милиона лева. Искани са му подкупи в огромни размери, бил е принуждаван да смени строителната филма, изпълнител по проекта, с близка на банката. За няколко месеца той е пратил жалби и сигнали за случващото се до къде ли не. И както обикновено става у нас – глас в пустиня. Тишина.

Докато не е проехтял изстрелът. Е, сега и тези, които са далеч от банковата система, мога да си обяснят как едни хора, които работят на за една заплата, могат да си осигурят стандарт на живота почти като на олигарси.

Само че това ли трябва да е цената на научаватето на истините от обществото. Дано да не е така. Защото много истини има за показване – и в данъчна система, и в държавна администрация, и… И ако ги научаваме по този начин, ще стане много страшно.

 

Google+ Comments