Градът, в който се влюбих – Будапеща

Тази година с мои приятели решихме да обиколим няколко града в централна Европа и да се запознаем с културата на тези държави. Качихме се в самолета за Братислава, оттам с автобус стигнахме до Виена и после отново с автобус до Будапеща.

Няма да навлизам в детайли за останалите градове (може би в следващи текстове ще опиша по отделно впечатленията си за всеки един от тях) и се ще съсредоточа в града който наистина ми направи изключително силно впечатление – Будапеща.

Будапеща е съставен от два отделни града от миналото – Буда и Пеща, разделени от Дунав. Прекрасен град, в който човек се чувства у дома си. Да, има и своите недостатъци, но като цяло изключително артистичен град, изцяло изграден за хората.

Какво имам предвид ли? Ами навсякъде, където ходихме (а смея да твърдя, че централната част и основните забележителности ги обиколихме всичките) управата на града се беше погрижила да обособи множество места за хората, където да могат да се събират и общуват в градска среда.

Изключително жив и наситен с живот град, цветен и пленяващ с архитектура и история. Прекрасни паркове и главна пешеходна улица, подобно на тази в Пловдив, но значително по-мащабна.

Препоръчвам на всеки един, който не е бил там, да отиде и да си отдели поне 5 дни, в които спокойно да разгледа целия град.

Google+ Comments