Добрите примери – Мило Борисов и спонсорството

В най-празничното и магично време от годината сме и това сякаш ме вдъхновява повече. Вместо мания по купуване на подаръци и истерия около посрещането на празниците, насочих енергията си в друга посока. Тя е линията на доброто и успешните примери през годината в България, които дават надежда, че предстоят по-добри дни.

Моята класация за добрини днес включва разнородни тематики, които обаче са обединени от едно – дейността на един човек. Той е Мило Борисов и все по-често по медиите го срещам споменат като съвременен меценат на изкуството и спорта в страната. Бизнесменът е една от „белите лястовици“, които спонсорират творците и талантите в различни сфери и точно затова заслужава гласност, уважение и подкрепа.

Спорт
Ще започна със спорта в България. Чрез управлението на една от най-големите и модерни онлайн казино платформи у нас – Palms Bet, Мило Борисов успява да стане спонсор и на един от най-старите тимове – Левски София. Чрез финансирането от над 20 мил. лева за пет години, осигурява не само светло бъдеще на отбора, но и финансови съветници за по-добро разпределение на средствата и правилна стратегия на управление. Спонсорира и поставяне на осветление на едни от символите на Левски – Гунди и паметника му пред „Герена“. Заедно с това премахва рекламирането на спонсорското лого от тениските на футболистите. Вместо това насърчава каузата „Левски е вечен“ чрез поставяне й на фланелките. Мило Борисов подкрепя и благотворителността под всичките й форми, затова съдейства и за реализирането на мач, който се проведе в подкрепа на наводнението села в карловско преди няколко месеца.

Заедно с футбола Мило Борисов пряко съдейства и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тук успява да се включи чрез продуцентската си компания Palms Music. Чрез нея само за два месеца се спонсорира и реализира бенефисното представяне на диамантните момичета и олимпийски шампионки от Токио 2020, носещо името „Сън“. Следва организиране на домакинството на Световното първенство по художествена гимнастика, което бе в София и за което страната ни получи специално отличие за организация. Сътрудничеството занапред ще включва финансова и морална подкрепа на редица други спортни мероприятия на Федерацията.

Изкуство
Както споменах и малко по-горе, Борисов създава и продуцентска компания. Тя е сравнително нова, защото функционира от малко повече от година. Но за краткия ѝ живот до момента успява да финансира редица събития и таланти.

Може би един от най-вдъхновяващите примери, който възражда цял един нов жанр, е реализирането на балетната мистерия „Сънят на Пилат“. Предполагам, много от вас не са съвсем запознати с представлението, но то е част от програмата на Старозагорската опера, която в момента предоставя всевъзможни модернистични и класически предложения. Но се играе и на всички балетни сцени в страната, затова може да го посетите. Благодарение на Palms Music успява да се финансира реализирането на балетната мистерия, която отнема години подготовка за сценарий, хореография и подбор на правилните артисти. Само ще направя съпоставка, че последният подобен проект в страната ни е бил на сцена преди повече от четири десетилетия и затова за мен възраждането му е нещо значимо!

Сред успешно подкрепените проекти още са и концертите и майсторките класове на виртуозния пианист Иван Янъков. Лично аз не съм посещавал негови рецитали, но мои приятели са и отзивите са наистина положителни. Още по-вълнуващото е, че Янъков е човек, известен зад океана и често се връща в България, за да подкрепя надеждите ни в музиката. А повечето от негови дейности през последните години са със съдействието на Борисов.

Социална отговорност
Споделям и за още един проект със сериозна социална отговорност. Той вече засяга сферата на игралната индустрия и се реализира през 2015 година. В него участва Мило Борисов и неговата сестра – Роси МакКий. Концепцията включва както обучаване на персонал в казината за разпознаване зависимостта при хазарта, така и осигуряване на превенция, подкрепа и помощ при развитието ѝ. Проектът вече успешно работи дори чрез законодателството ни и показва съвременното преплитане на бизнес, човешко и отговорно.
В портфолиото на Мило Борисов има сигурно още доста каузи, които пропускам, но тези са се запечатали трайно в съзнанието ми и според мен са много човешки, силни, със стойност за обществото. Надявам се и през следващата година да открия меценат, който да е успял не само да ме впечатли, но и да е направил нещо полезно за българите.

Най-важното е да не забравяме, че всеки един от нас може да бъде помощник на доброто финансово или не, и да е проводник за разпространението му!

Google+ Comments